Munteanu despre ceața cu miros de fum: Dacă datele furnizate de SHS sunt false, voi aplica legea

11995723_10153622687378928_965324935_n

Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu s-a autosesizat referitor la ceața, cu miros de fum, care a învăluit Moldova, dis-de-dimineață. Ministrul spune că nu există argumente care ar demonstra contrariul celor prezentate de Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

„Nu avem nici un interes să apărăm pe nimeni, nu avem nici un interes să mascăm adevărul, chiar dacă eventuala sursă de poluare ar fi în Republica Moldova, în Ucraina sau în Belarus, așa cum se vehiculează. Vreau să va asigur că în momentul în care se va demonstra că datele furnizate de SHS sunt false voi aplica legea, astfel încât cei care au mascat realitatea să plece din sistem, dar până la această ora nu avem argumente în acest sens, avem doar concluziile specialiștilor și senzațiile olfactive ale comentatorilor”, a scris Munteanu pe facebook.

Anterior, Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS), instituţie subordonată Ministerului Mediului, a infirmat zvonurile precum că ceaţa ar fi un smog. Totodată, SHS precizează că aceasta nu reprezintă un pericol pentru sănătatea cetăţenilor.

Serviciul Hidrometeo menționa că aerul cețos este caracteristic pentru zilele de toamnă: „Nu trebuie să ne speriem, fenomenul este absolut normal. S-a vehiculat că ceața a apărut din locurile mlăștinoase bogate în tubă din Ucraina sau chiar că este o urmare a incendiilor de vegetaţie izbucnite în regiunea Kiev. Afirmațiile că acestea au generat creşterea nivelului de poluare a aerului atmosferic sunt nefondate”.

„Astăzi, în data de 04 septembrie, în marea parte a teritoriului Republicii Moldova s-a atestat aer ceţos. Acesta s-a format ca rezultat al răcirii vremii în primele ore ale dimineții. Aşadar, temperatura aerului s-a micșorat şi umiditatea s-a majorat, iar masele de aer sunt stabilite ca rezultat al vitezei reduse a vântului.

În rezultatul investigaţiilor efectuate, atât în data de 3 septembrie, cât și în dimineaţa zilei de astăzi, de către Direcţia Monitoring al Calităţii Mediului din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, s-a constatat că nivelul poluanților în aerul atmosferic din municipiile Chişinău şi Bălţi este unul redus. De asemenea, s-a atestat un nivel redus al calității aerului atmosferic în orașele Râbnița, Bender și în mun. Tiraspol. Depăşiri ale normelor sanitare în localitățile monitorizate au fost înregistrate pentru perioade scurte de timp”, se menționează în comunicatul SHS.

Cu toate acestea, numeroase persoane insistă pe ideea că nu este vorba despre o ceață de toamnă care de regulă, nu are miros.

Potrivit sinopticienilor, în după-amiaza zilei ceața va dispărea complet. La ora 15:30, ora publicării știrii pe Moldova 24, afara persistă „ceața”.

Ministerul Mediului a dat dispoziţie Serviciului Hidrometeorologic de Stat să monitorizeze minuțios și periodic, 24 de ore din 24, calitatea aerului din Republica Moldova, prin staţiile de monitorizare, actualizând modelul de prognoză pentru încă 36 de ore, în cursul dimineții de mâine.

Foto: orheianca.eu

You may also like

Comments are closed.

By