Filat FURĂ chiar şi în timpul protestelor! De ce Ţopii şi PDA nu se ating de Vamă şi Fisc?

pda_jos_sus

Deja de 10 zile ne întrebăm de ce la prosteste nu se zice nimic de cele mai corupte şi nereformate instituţii, Vama şi Fiscul. S-a ajuns să se bată mai cu ardoare în Dorin Chirtoacă şi Partidul Liberal, care a fost ultimii doi ani în opoziţie, decât în cele două instituţii care formează bugetul de stat şi care „scapă printre degete” un miliard de euro ANUAL! Aceste 50% (conform estimărilor experţilor independenţi, inclusiv internaţionali) din bugetul de stat, furate anual de la Vamă şi Fisc ,ar ajunge cu prisosinţă pentru triplarea imediată a pensiilor şi burselor, majorarea de cel puţin 2,5 ori a salariilor tuturor bugetarilor şi finanţarea fără vreun suport de la FMI şi BM a proiectelor de dezvoltare a infrastructurii ţării! Vi se pare că e neimportant şi nu merită atenţia PDA? Puţin probabil! De ce atunci Platforma trece cu vederea FURTUL de la Vamă şi Fisc, care după 2009 ar însemna cam 6 MILIARDE de euro???

Nimic nu e întâmplător. Filat la toate negocierile pentru formarea alianţelor de guvernare de după 2009 s-a bătut pentru Finanțe, Vamă şi Fisc. A luptat anume pentru a controla fluxul de încasări bugetare, respectiv pentru a putea dirija fluxurile financiare, 50% în buget şi 50% în propriul buzunar. Şi a reuşit. Torta de la Banca de Economii, pe care a feliat-o şi a împărţit-o cu Ilan Shor, care s-a făcut cu adevărat prea obraznic pentru a nu fi observată de opinia publică a fost doar un… desert! Grosul banilor, furaţi de Filat după 2009, au venit şi continuă să vină şi acum de la Vamă (în cuantum de 75%) şi Fisc (25%). Calculaţi şi singuri. 1 miliard x 6 ani = 6 miliarde vs 1 miliard împărţit cu Shor la BEM. Nu ştiu câţi din aceşti bani furaţi de la Vamă şi Fisc au rămas la Tudor Bandiţchi &Co şi câţi au fost împărţiţi cu Plahotniuc, dar este evident că partea leului a ajuns la al vostru Vlad Filat.

Deşi platformiştii, mai ales exponenţii societăţii civile din rândurile PDA, n-au cum să nu cunoască aceste lucruri, ei tac mâlc despre furturile de la Vamă şi Fisc. Tac pentru că Filat cofinanţează protestele şi le-a cerut Ţopilor să nu se atingă de acest subiect, dacă mai vor să-l aibă în calitate de partener şi cal Troian în interiorul guvernării. Şi pentru că platformiştii cunosc că o parte din banii furaţi de la Vamă şi Fisc Filat îi foloseşte pentru a-şi întreţine holdingurile de presă şi analiştii de curte, o parte din care susţin cu vehemenţă PDA (să nu arătăm cu degetul).

Astfel, de un cinism strigător la cer, chiar în timp ce zeci de mii de oameni ies în centrul Chişinăului pentru a cere socoteală pentru miliardul furat de la BEM, Unibank şi Banca Socială şi în timp ce Guvernul face faţă cu mare greu problemelor bugetare, aşteptând cu disperare creditele de la FMI, Filat continuă să fure fără pic de jenă de la Vamă şi Fisc! Furturile de la Vamă şi Fisc sunt chiar favorizate de protestele din centrul Chişinăului! Opinia publică s-a concentrat pe aceste proteste, Procuratura şi alte instituţii de drept se concentrează şi ele pe revendicările protestatarilor şi pe gestionarea crizei protestelor, ceea ce cade foarte bine hoţilor de la Vamă şi Fisc.

După anunţarea protestelor Filat a decis chiar amânarea, pe un termen nedeterminat, a reformei de la Vamă, planificată deja de 5 ani şi care trebuia să fie implementată în această perioadă. Sistemul vamal al Republicii Moldova urma să fie reformat şi optimizat după modelul lituanian, astfel încât în loc de 7 birouri vamale să rămână doar 3, Centru, Nord şi Sud. Motivul amânării reformei n-a fost anunţat, în schimb informaţiile care vin din interiorul Vămii în aceste zile ne arată că se fură cu o intensitate şi mai mare! Să fie oare din cauza faptului că Filat şi Bandiţchi au înţeles că se poate fura mult mai lesne în timpul protestelor din Chişinău, aşa cum scriam mai sus?

Astfel, tăcerea furturilor de la Vamă şi Fisc de către PDA este una de real folos pentru Filat şi suntem chiar în măsură să o considerăm una complicitară. Nu ştiu cum şi cu cine împarte Filat banii furaţi de la instituţiile fiscale şi vamale. Dar atâta timp cât o platformă care se pretinde a fi una civică, dezinteresată politic şi care scoate oamenii în stradă anume pentru a cere socoteală guvernării pentru corupţie şi furturi tolerează şi nu scoate un cuvânt despre fruturle de la Vamă şi Fisc, care uşurează bugetul de stat de un milion de euro anual există suficiente motive de a pune la îndoială buna credinţă a PDA. Fiţi de acord, cam pute a aranjamente ascunse între PDA şi un partid de la guvernare! Cel puţin, intenţiile sale adevărate nu par a fi nici pe departe legate de combaterea corupţiei şi stoparea furturilor din această ţară.

P.S. De râsul curcilor! Doar în Moldova atunci când oamenii ies în stradă se fură mai mult decât anterior! Puf pe boturi, stimaţi domni şi doamne din „societatea civilă”?! Sau să înţelegem că deja nimeni din PDA nu mai reprezintă societatea civilă, ci exclusiv un grup de interese oligarhice şi politice?! Ap’ „JOS CORUPŢIA!”, „JOS CONTRABANDA!”, ori cum?

Autor: Veaceslav Balacci

You may also like

Comments are closed.

By