DOLIU în lumea artei! A murit actorul Mihai Volontir // UPDATE

Âîëîíòèð Ìèõàèë Åðìîëàåâè÷ - Íàðîäíûé àðòèñò Ìîëäàâñêîé ÑÑÐ, 1982 ãîä

UPDATE: Mihai Volontir va fi înmormântat la Cimitirul Armenesc din Capitală.

Cunoscutul actor de teatru și cinema, Mihai Volontir, a încetat din viață. Decesul a survenit noaptea trecută, la ora 01:15, acesta fiind în secția de terapie intensivă.

Renumitul actor suferea de diabet și a murit la vârsta de 81 de ani.

Mihai Volontir s-a născut pe 9 martie 1934 în satul Glinjeni, raionul Rezina. A fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, în anii 1990-1994, și unul din cei 278 de delegați ai primului Parlament al fostei RSS Moldovenească (devenită apoi Republica Moldova), care au votat Declarația de Independență a RM, la 27 august 1991.

De la vârsta de 18 ani a început să lucreze ca învățător la școala din satul Păpăuți, Rezina. A făcut studii la Școala pedagogică din Orhei (1952-1955), după absolvirea căreia a fost numit în funcția de director al căminului cultural din satul Lipceni (raionul Rezina).

Începând din anul 1957, este actor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, unde debutează în spectacolul „Chirița din Iași” în rolul Surugiului, devenind în scurt timp principalul interpret al unor personaje de prim-plan.

A debutat ca actor de film la studioul cinematografic „Moldova-Film” în anul 1967 în filmul lui Gheorghe Vodă și Vlad Ioviță „Se caută un paznic”, interpretând rolul lui Ivan Turbincă. A obținut Premiul de Stat al RSSM în anul 1971. Rolurile sale cele mai cunoscute sunt Ivan Turbincă din filmul său de debut (1957) și Dimitrie Cantemir din filmul omonim (1973).

Fiind remarcat pentru interpretarea sa, a fost invitat să joace în filme montate la studiouri din Rusia. Rolul țiganului Budulai (care-și caută liberatatea și fericirea) din serialul TV „Țiganii” (1979) i-a adus celebritate, transformându-l într-o figură marcantă a filmului moldovenesc din anii ’70-’80. Succesul acestui serial a dus la realizarea unгi sequel, în anul 1984, intitulat „Întoarcerea lui Budulai”. I s-au decernat Premiul de Stat al Uniunii Sovietice (1980), Premiul Frații Vasiliev (1980) și titlul de Artist al Poporului (1984).

În anul 1990, în Sovietul Suprem al RSS Moldovenești, Volontir a vorbit împotriva ”blestemaților ocupanți ruși”.

Mihai Volontir era bolnav de diabet și afecțiuni ale sistemului vascular. De la sfârșitul anilor ’90 până în prezent el a suferit 10 intervenții chirurgicale.

În 1996 a fost distins cu Medalia „Meritul Civic”. La începutul anilor 2000, autoritățile locale i-au conferit lui Mihai Volontir titlul de cetățean de onoare al municipiului Bălți. De asemenea, el a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat a Republicii Moldova. Tot în anul 2000, Mihai Volontir a fost desemnat de către Academia de Științe a Moldovei cel mai bun actor al secolului XX din cinematografia moldovenească.

La 30 aprilie 2009, cu ocazia jubileului de 75 de ani, prin decizia CSȘDT al AȘM, lui Mihai Volontir i s-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa al AȘM, pentru succesele obținute în vederea dezvoltării artei teatrale și cinematografice.

You may also like

Comments are closed.

By