Dodon pune ULTIMATUM: Dizolvarea Parlamentului până pe 22 septembrie sau alegeri anticipate

dodon

Partidul Socialiștilor solicită convocarea de urgență a unei ședințe extraordinare a Parlamentului şi anunţă mobilizarea generală pentru proteste.

Fracțiunea parlamentară cere ca în cadrul ședinței să fie pusă la vot autodizolvarea Parlamentului Republicii Moldova și organizarea alegerilor anticipate, modificarea prin vot parlamentar a articolului din Constituție privind modalitatea de alegere a șefului statului, pentru a reveni la alegerea președintelui prin vot direct, scoaterea imunității parlamentare pentru a evita actele de corupere a deputaților și pentru a-i putea pedepsi ca pe cetățenii de rând. Totodată, PSRM solicită demiterea guvernatorului Băncii Naționale, a Procurorului General, a directorului CAN, presedintelui CEC și a directorului ANRE, care au fost aleși pe criterii politice și au dezonorat funcțiile în care au activat.

În cazul în care revendicările lor nu vor primi un răspuns din partea majorității parlamentare pînă pe 22 septembrie, PSRM anunță mobilizare generală pentru manifestații de amploare cu pichetarea clădirilor guvernamentale, inclusiv Parlamentul RM şi Preşedinţia. Imediat după 22 septembrie, Partidul Socialiștilor lansează inițiativa de colectare a semnăturilor pentru a organiza un referendum la care să fie votată forma de alegere a președintelui țării prin votul direct al cetățenilor.

Conform prevederilor legale, cu jumătate de an pînă la expirarea mandatului președintelui, adică pînă la 22 septembrie, pot fi inițiate procedurile care vor duce la alegeri parlamentare anticipate.

Alegeri anticipate cere și liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi care consideră că aceasta este singura șansă pentru Republica Moldova.

„Vom veni în fața clădirii Guvernului și vom cere locuitorilor ei să o părăsească. Vom demonstra ce înseamnă un protest adevărat, care va uni întreaga societate, indiferent de etnia, limba, dar și viziunile politice ale oamenilor. Poporul multinaţional al Moldovei va petrece această guvernare pe ultimul drum fără nici un fel de onoruri”, se spune într-o adresare a președintelui PN în care se menționează că mai multe detalii vor fi oferite în zilele următoare.

You may also like

Comments are closed.

By