De ce Filat l-a pus pe Gaburici să interzică CNA accesul la baza de date a Serviciului Vamal

img_1820901_thumbs_600x440_2638061

Două modificări operate succesiv în textul articolului 17 din Codul vamal al Republicii Moldova au dus la blocarea accesului ofițerilor Centrului Național Anticorupție (CNA) la blocul de date cuprinse în Sistemul Informațional Integrat Vamal și Sistemul Informațional Integrat Vamal „ASYCUDA World” și în consecință nu permite efectuarea unor anchete privind fraude și evaziuni fiscale.

Aceasta chiar dacă accesul la sistemele informaționale de date este legiferat expres prin prevederile Legii privind activitatea specială de investigații: „ofițerii de investigații, în limitele dosarului special, au acces gratuit la datele sistemelor informaționale, cu excepțiile prevăzute de legile respective”.

Deputații AIE-2 și Guvernul Gaburici

Prima modificare a fost operată de deputații AIE-2 în noaptea de 23 decembrie 2013, când la pachet au fost adoptate o serie de modificări în legislația fiscală și vamală, multe anulate ulterior după sesizarea Curții Constituționale. A doua modificare s-a făcut pe 12 aprilie 2015, când Guvernul Gaburici și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru un pachet de legi cu privire la politica fiscală și vamală.

Citește articolul intergral pe MOLD-STREET.COM

sursa: protv.md

You may also like

Comments are closed.

By