Comuniștii cer demisia lui Chetraru, Urechean, Cecan și Gurin

pcrm

Fracțiunea Partidului Comuniștilor cere demiterea mai multor funcționari de stat care au fost implicați în furtul din sistemul bancar. Reprezentanții PCRM au declarat că inițiativele legislative au fost deja înregistrate în Parlament și că la prima ședință vor cere introducerea acestora pe ordinea de zi. Comuniștii solicită demiterea de urgență a Procurorului general, Corneliu Gurin, a directorului CNA, Viorel Chetraru, a președintelui CEC, Iurie Cecan și a președintelui Curții de Conturi, Serafim Urechean.

”Procurorul general, Corneliu Gurin spunea în presă începând cu 2013 că nu vede necesitatea ca Procuratura să se autosesizeze în furtul de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Solicităm domnului Candu (n.r. președintele Parlamentului), înregistrarea de pe 23 septembrie a inițiativei, ca să inițieze procedura imediată”, a spus deputatul PCRM Anatolie Zagorodnîi în cadrul unei conferințe de presă.

Totodată, Zagorodnîi a declarat că au expediat o adresare premierului Valeriu Streleț în vederea demiterii directorului CNA, Viorel Chetraru, pe care îl acuză de tergiversarea cazului privind fraudarea băncilor și delapidarea statului de suma de peste 14 mlrd lei din sistemul bancar. Comuniștii îl acuză și pe președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Cecan pentru încălcarea legislației.

”Cu o așa comisie care a permis să încalce legislația RM, neexecutarea hotărârilor judecătorești, registrul electronic, includerea în liste a persoanelor decedate cu zeci de ani în urmă, încălcă orice jurământ depus de domnul Cecan în fața Parlamentului”, a adăugat Zagorodnîi, menționând că eventualele alegeri anticipate vor avea același rezultat dacă șeful CEC nu va fi dat afară din funcție.

”Ce ține de eliberarea din funcție a președintelui Curții de Conturi, Serafim Urechean care în 2010-2014, fiind în fruntea acestei instituții nu a reacționat în delapidarea mai multor obiective strategice – aeroportul internațional, neexecutarea atribuțiilor de serviciu ce ițne de controlul și supravegherea instituțiilor bancare. Încălcarea este flagrantă, iar prejudiciul este considerabil”.

Menționăm că Platforma Demnitate și Adevăr în timpul protestelor din centrul capitalei, la fel, au cerut demiterea persoanelor responsabile pentru furtul de la BEM. Ulterior, partidul lui Renato Usatîi și PSRM au anunțat că vor ieși să picheteze sediul Parlamentului pentru a cere tragerea la răspundere a vinovaților de marele jaf bancar.

You may also like

Comments are closed.

By