Conducerea BNM nu a mai putut tolera presiunile PLDM și a demisionat. Drăguțanu acuză Ministerul Finanțelor de producerea jafului de la BEM!

bnm

Guvernatorul Băncii Naționale Dorin Drăguțanu și-a anunțat luni demisia, împreună cu prim-viceguvernatorul Marin Moloșag din cauza presiunilor politice la care a fost supusă instituția și ei personal.

Drăguțanu a anunțat că a prezentat demisia președintelui parlamentului așa cum cere legea, în decurs de cel mult trei luni, până la numirea unui nou guvernator, va asigura interimatul.

Dorin Drăguțanu a declarat că a recurs la acest gest urmare a presiunilor politice la care a fost suspus atât el cât și instituția. Drăguțanu a sugerat că aceste presiuni ar fi putut veni în special din partea guvernului condus de Valeriu Streleț, care a declarat în repetate rânduri despre necesitatea demisiei. „Eu nu am avut până acum indicații în presă din parte premierului. Guvernul nu are ce să ne dea nouă indicații. Mai grav, din dorința lor de a pune mâna pe banca națională au început să erodeze independența băncii naționale”, a declarat Drăguțanu, referindu-se în acest sens la un proiect de lege al unui deputat socialist.

Guvernatorul a precizat că atacurile s-au intensificat după ce au apărut mai multe informații despre furtul de la BEM.

El l-a criticat pe Valeriu Streleț și pentru că a divulgat secrete din acordul cu Kroll. Dar a criticat și declarațiile acestuia referitor la riscul ca moneda națională să se devalorizee până la 40 lei/dolar, după care a cerut Băncii naționale să stabilizeze cursul. ”Premierul a indus o confuzie pe piață și o înțelegere greșită pentru populație că BNM stabilește cursul valutar, ceea ce nu este adevărat”, a explicat Drăguțanu.

Însă, a menționat Drăguțanu, demisia guvernatorului BNM nici pe departe nu va aduce lumină în cazul Băncii de Economii. Dimpotrivă, cei care au solicitat demisia ar putea intenționa să astupe urmele jafului. ”Timpul va arăta ce a stat în spatele acestor atacuri și legătura dintre cei care au cerut demisia și ce s-a întâmplat la BEM”, a declarat Dorin Drăguțanu.
El s-a referit voalat și la PLDM, sugerând că anume reprezentanții acestei formațiuni stau în spatele tranzacțiilor frauduloasde de la BEM. ”Atacurile vin și din partea unor partide care sunt responsabile direct de ce s-a întâmplat la BEM, inclusiv partidul care a avut portofoliul Ministerului Finanțelor inclusiv în anii 2011-2012 atunci când au fost puse la cale schemele de la BEM”, a declarat guvernatorul BNM.
Referindu-se la furtul de la BEM, Draguțanu a reiterat că din această bancă s-a furat de-a lungul anilor. ”S-a creat percepția că miliardul s-a furat în 2013 și 2014 sau chiar în luna noiembrie 2014. Ceea ce nu este adevărat. Furtul a început cu mult înante și a avut diferite etape. S-a furat și până în 2009 și după 2009, când trei membri de consiliu erau de la Ministerul Finanțelor, inclusiv consilierul ministrului Negruța”, a declarant Drăguțanu. El a precizat că cedarea pachetului majoritar de acțiuni în 2013 a avut legătură cu furturile de la BEM.

El a precizat că scopul este de a împiedica continuarea investigațiilor companiei Kroll și să amâne semnarea contractului cu această companie. ”Mi-a fost foarte clar că se dorește amânatea contarctului și discreditarea companiei”, a mai spus Drăguțanu.

”Atacurile politice asupra BNM trebuie să fie oprite imediat. Atacurile nu trebuie folosite ca un paravan pentru a ascunde adevărații făptași. Dacă lumea nu se potolește, eu îmi rezerv dreptul de a fi foarte generos în comunicarea cu presa”, a declarat Drăguțanu, sugerând că deține informații documentate despre ce s-a întâmplat la BEM.

El a anunțat că i-a solicitat președintelui parlamentului Andrian Candu să cheme FMI să verifice dacă BNM a avut un comportament corect în cazul BEM. ”Noi plecăm de la BNM cu fruntea sus. Evaluatorii independenți vor spune cum a acționat Banca națională”, a punctat Dorin Drăguțanu.

El a menționat că a prezentat decizia sa și reprezentantului FMI în Moldova, căruia i-au fost date asigurări că BNM va participa activ la negocierile cu Fondul. De asemenea, el a dat asigurări că deciziile de luni nu vor afecta stabilitatea pe piața monetară.

You may also like

Comments are closed.

By