Cartonaș Galben pentru Strelețul lui Filat! Urmează cartonașul roșu?

stirbate

Plecarea lui Petru Știrbate din fracțiunea PLDM vine ca un duș rece pentru Guvernul de la Chișinău. Or, Executivul mai este susținut acum real doar de 51 de deputați, adică se află la limita existenței sale.

Chiar dacă Știrbate anunță că va activa în calitate de deputat independent şi că va susţine în continuare Guvernul pro-european, acest lucru nu mai este garantat de nimeni si nimic. Or, Filat nu-l mai poate controla, așa cum nu-i mai poate controla nici pe alți colegi de-ai lui Știrbate, care, cel mai probabil, au avut și ei întâlniri nocturne, despre care știe atât de multe omul Moscovei (Renato Usatîi), care a și postat primul informația pe o rețea de socializare.

Vrem noi sau nu, Moscova pare să nu fie străină acestui joc. Or, plecarea lui Știrbate, coincide cu interesele Rusiei, care, pedalând anticipatele, și avându-i aliați, de bună voie sau nu, pe cei din DA, vrea să aducă stânga la guvernare.

Cel mai probabil, ieșirea de astăzi a lui Știrbate nu e doar un avertisment, ci chiar începutul unui proces ireversibil al căderii Guvernului Streleț. Pentru asta a mai rămas să fie scos un singur deputat, cel mai probabil, tot din PLDM-ul pe care Filat nu-l mai poate ține în mâini și care a devenit locul slab al coaliției de guvernare.

Streleț, în calitatea sa de prim-ministru, dar cu Filat suflându-i în spate, a clacat lamentabil de mai multe ori, lucru care nu putea rămâne netaxat. Știrbate are perfectă dreptate atunci când spune că: „Partidul din care fac parte nu este gata, din păcate, să iasă din cercul vicios în care se află deja de prea mult timp.” Sigur că se referea la modul în care este condus partidul și în care un prim-ministru-gonflabil, execută orbește toate poruncile unui Mini-Napoleon de Lăpușna, călcând în picioare toate promisiunile electorale și interesele cetațenilor care au crezut pentru a câta oară vorbelor dulci.

Cât de șubredă este acum situația Guvernului Streleț o putem deduce din faptul că Petru Ştirbate declară că va susţine în continuare guvernul pro-european, dar va vota doar acele proiecte care sunt în interesul cetăţenilor. Anume aici e toată problema Guvernului: și dacă toate proiectele de legi vor fi considerate că nu sunt în interesul cetățenilor? Și dacă în scurt timp PLDM mai rămâne fără un deputat? Și dacă între timp se coace de-o moțiune de cenzură?

A fost partid, ecoul lui și-acum mai este viu…

Dacă vrea să mai existe, Coaliția trebuie să-și revizuiască de urgență principiile de funcționare și valorile promovate, or, va muri din cauza lui Filat care pe zi ce trece își dezamăgește din ce în ce mai mult, propriii colegi. Iar ei pleacă. Sub presiunea Moscovei, a străzii sau a conștiinței.

Gabriel Călin

You may also like

Comments are closed.

By