VARA FIERBINTE în plină desfășurare: BERD cheamă acționarii Victoriabank la adunare

a

BERD solicită convocarea Adunării Generale extraordinare a acţionarilor Victoriabank, a treia ca mărime bancă din Moldova, pentru a alege un nou consiliu de administraţie şi a restabili guvernanţa corporativă.

Pentru convocarea adunării acționarilor este nevoie de 25% din capitalul băncii or, BERD deține doar 15,06% din acțiuni, de aceea s-a adresat acționarilor pentru a susține inițiativa. BERD s-a adresat cu solicitarea lui Victor Țurcan, președintelui CA și președintelui bănci, Natalia Politov-Cangaș.

Pe ordinea de zi BERD propune doar două chestiuni. Este vorba de demisia fostului Consiliul de Administrație, activitatea căruia este blocată din septembire anul trecut și alegerea altuia.

„Acționarii Victoriabank, inclusiv BERD, au dreptul de a participa la guvernanța corporativă a băncii. Este inacceptabil ca una din cele mai importante bănci din Republica Moldova să activeze fără consiliu în condițiile provocărilor cu care se confruntă sectorul bancar din Republica Moldova”, potrivit spuselor lui Henry Russell șeful departamentului de instituții financiare BERD pentru Moldova, Ucraina, Belarus și Balcanii de Vest.

Victoriabank a rămas fără Consiliul de Administrație în septembrie anul trecut, după ce a fost suspendat de instanța de judecată de la Buiucani. CA a depistat mai multe nereguli în activitatea președintelui băncii, Natalia Politov-Cangaș și nu i-am mai prelungit contractul de muncă. Ulterior un acționar minoritar a atacat în instanță decizia CA, iar în rezultat instanța a anulat toate deciziile consiliului, inclusiv neprelungirea contractului de muncă cu președintele băncii.

Victoriabank este a treia bancă din Republica Moldova după valoarea activelor, care în 2014 au constituit 12,1 miliarde de lei. Victoriabank este prima bancă comercială (privată) apărută în Republica Moldova, fiind fondată în 1989. Potrivit datelor Estimator-VM , Victoriabank ocupă locul trei în ratingul eficienței bancare.

În noiembrie trecut, 38,3% din acțiunile Victoriabank au fost vândute la Bursa de Valori companiei cipriote Insidown LTD, iar potrivit unor informații, pachetul ar fi deținut de oameni influenți din Republica Moldova, deşi ca beneficiar final apare un medic stomatolog din Germania. Ba mai mult, compania ar fi implicată în spălările de bani în cazul Magnitsky.

Acționar al Victoriabank este Victor Țurcan – 10,45%, care împreună cu rudele și familia controlează circa 25% din capitalul băncii. Acționari ai instituției financiare mai sunt BERD – 15,06%, Alphabank România – 12,50% și Insidown LTD – 38,2%.

 

You may also like

Comments are closed.

By