Streleț DREGE BUSUIOCUL: Amendamentele CU BUCLUC, care au strâns la perete BERD, vor fi anulate

a

Premierul, Valeriu Streleț a declarat că amendamentele din legea instituțiilor financiare, care au împiedicat BERD să-și majoreze cota la Victoriabank, vor fi anulate.

„Am comunicat săptămâna trecută cu șefa misiunii BERD în Republica Moldova, Julia Otto cu care am dicutat esența problemei și am informat-o că în Parlament a fost înregistrat deja un amendament pentru anularea amendamentelor la legea instituțiilor financiare, făcute în aprilie. Dânsa a salutat acest lucru și vedem că BERD a și anunțat de urgență convocarea Adunării Generale a Acționarilor băncii”, a spus Streleț.

El speră ca problema să fie deblocată și soluționată, iar în rezultat BERD să aibă o prezență mai robustă în sistemul bancar din Republica Moldova.

Streleț a evitat să spună de unde a venit impedimentul, menționând că sunt foarte multe impedimente din perioadele anterioare. Dacă o să le trecem în revistă, ne ia prea mult timp, trebuie să ne axăm pe rezultatele care urmează.

La începutul lunii aprilie ministrul Economiei Stephan Bride, prin asumarea Guvernului în fața Parlamentului pe mai multe proiecte de lege, a modificat articolul 15 al legii instituțiilor financiare, care interzice deținătorilor în capitalul social al băncilor să-și aducă acțiunile ca aport într-o altă companie.

Modificarea propusă de Bride au venit la doar cinci zile după ce autoritățile de la Chișinău au fost anunțate de către BERD că aceasta vrea să cumpere o cotă substanțială la Victoriabank.

Tot atunci, Guvernul Republicii Moldova a ajuns în centrul unui scandal internațional. Phillip Bennett, vicepreședintele BERD a trimis o scrisoare premierului interimar, Natalia Gherman, în care spune că Guvernul de la Chișinău a „procedat într-un mod cinic”, modificând Legea cu privire la instituțiile financiare, prin care a blocat tranzacția de achiziție a acțiunilor Victoriabank de către BERD, scria newsmaker.md.

Scrisoarea a fost trimisă și Băncii Naționale a Moldovei, Băncii Mondiale și FMI.

Scrisoarea se referă la intenția BERD de a achiziționa o cotă substanțială de la Victoriabank. Bennett îi reamintește premierului interimar Natalia Gherman despre faptul că Consiliul Directorilor BERD a hotărât la Adunarea Acționarilor din ianuarie 2015 majorarea participației la Victoriabank mai mult de 50% și a filialei sale VB Investment Holding (creată în martie 2015) special pentru achiziția unei cote de 100% din Victoriabank.

BERD atenționa că s-ar putea retrage din acționariatul Victoriabank pentru că „riscul reputațional este prea mare”, în lipsa unor principii de guvernanță corporativă la Victoriabank. BERD cere Guvernului să rezolve situația de impas în care s-a ajuns.

 

You may also like

Comments are closed.

By