Și în Transnitria se caută miliardul furat! Autoritățile din enclavă au depistat 80 mil. USD dispăruți în offshore

a

Organele de anchetă din stânga Nistrului au descoperit că mai multe companii din regiune au transferat în offshore 900 mil. ruble transnistrene (81 mil. USD). În schema a fost implicată și Agroprombank, cu ajutorul căreia companiile au reușit să camufleze datele despre sumele transferate și să evite achitarea impozitelor.

Companiile au transferat banii în Insulele Virgine și Belize. Una din companii, cu jurisdicția în Belize, a cumpărat mărfuri în sumă de 38 mil. ruble transnistrene (3,4 mil. USD), iar compania din Transnistria a cumpărat de la compania din offshore, la un preț deja de 46 mil. ruble (4,5 mil. USD). Ambele companii, și cea din off shore, și cea din Transnistria, aparțin aceleiași persoane, scrie novostipmr.

Cea de a doua schemă utilizată a fost perfectarea creditelor cu o dobândă mai mare de câteva ori. Profitul pleacă în offshore, iar întreprinderile din Transnistria arată că au avut venituri slabe și astfel își reduc plata impozitelor.

„Schema clasică utilizată este achiziția de „aer”, când sunt acordate niște servicii neclare. De exemplu, sunt cumpărate servicii de consulting, care sunt foarte greu de evaluat. Astfel, nu se cumpără nimic, dar banii pleacă pentru nimic”, susține Aliona Șuliga, șefa monitorizare financiară a băncii centrale de la Tiraspol.

Banca centrală de la Tiraspol spune că, în urma operațiunilor cu companiile offshore, bugetul de la Tiraspol pierde anual 40 mil. ruble transnistrene.

You may also like

Comments are closed.

By