Rospotrebnadzor ARE PRETENŢII doar pentru vinurile moldoveneşti, cele din Găgăuzia au primit GIRUL sanitarilor ruși

a

Serviciul sanitar al Federației Ruse, Rospotrebnadzor a permis companiei vinicole Shardrisvin din Găgăuzia să exporte vin pe piața rusească. Este cea de a șasea companie din Găgăuzia, care va putea livra vin în Rusia, anunță autoritatea sanitară.

Anterior, Rospotrebnadzor a permis compniilor KAZAYAK-VIN, Invinprom, Purcari, Bostavan și Tomai Vinex să-și exporte producția în Federația Rusă.

În șase luni ale anului 2015, Rospotrebnadzor a verificat 243 loturi de produse vitivinicole din Găgăuzia, în cantitate de 2,3 mil. de litri, 6 loturi de coniac în volum 19,3 mii litri de vin și 111 produse vinicole – 2,6 mil. de litri. Serviciul sanitar de la Moscova analizează posibilitatea extinderii listei companiilor vinicole din Găgăuzia pentru livrarea producției în Federația Rusă.

Deocamdată, autoritatea sanitară nu spune nimic despre reluarea exporturilor companiilor din re

Potrivit datelor statistice, exporturile de vin ale Republicii Moldova au sporit cu 528,8% în prima jumătate a anului față de perioada similară a anului precedent. În șase luni ale anului 2015, Rusia a importat 2,8 mil. litri de vin din Republica Moldova.

Creșterea spectaculoasă a importurilor de vin din Republica Moldova este explicată prin faptul că în prima jumătate a anului 2014 producția alcoolică moldovenească avea interdicție pe piața rusească ca urmare a embargoului impus de Federația Rusă.

Cel mai mare importator de vinuri moldoveneşti în FR a devenit compania moscovită „Эрдин” (Erdin), cărei i-au revenit 70,8% din volumul total al livrărilor. Practic, mai mult nimeni din top-10 principalii importatori nu deţine o cotă atât de considerabilă.

În linii generale, însă, importul de vinuri în Rusia în ianuarie-iunie „s-a prăbuşit” comparativ cu perioada de referinţă din 2014 cu 38,5% – până la 68 mil. litri, din cauza deprecierii rublei şi scăderea veniturilor reale ale populaţiei.

Autoritățile din Federația Rusă au restricționat accesul vinurilor moldovenești pe piața rusească pe 10 septembrie 2013. Motivul invocat a fost depistarea concentrației de debutilftalat în componența produselor alcoolice.

You may also like

Comments are closed.

By