12 C
Chișinău
Sunday, April 18, 2021

Ratingul de perspectivă al Moldovei modificat de la „stabil” la „negativ”

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Agenția de rating internațional Moody’s anunță că a menținut ratingul Republicii Moldova la B3, dar a modificat ratingul de perspectivă de la ”stabil” la ”negativ”.

Agenția de rating își argumentează decizia ca urmare a riscurilor sporite de lichiditate a Guvernului de la Chișinău pentru asigurarea sprijinului financiar și incertitudinea din sistemul financiar bancar asupra veniturilor administrate de Guvern.

În același timp, menținerea ratingului B3 este exemplificat de experții de la Moody’s prin indicatorii pozitivi care atestă un nivel redus al datoriei publice raportat la PIB. Cota datoriei publice în PIB este 24,8% față de statele care sunt cotate cu ratingul B.

Moody’s mai relevă că în Republica Moldova se atestă o îmbunătățire a capacității instituționale, dar este încă la un nivel destul de scăzut. Semnarea Acordului de Asociere va sprijini instituțional reformele și posibilitatea exportului și volumului de investiții din Republica Moldova.

Agenția de rating a coborât ratingul hârtiilor de valoare de la B2 la Ba2. Obligațiunile în valută au rămas neschimbate la B2, iar ratingul de depozit în valută străină este Caa1.

Moodys se așteaptă la ca PIB-ul Republicii Moldova să fie de (-1%) și un deficit bugetar de 5,3% din PIB. Datoria guvernamentală va crește cu 16%, la 41% din PIB.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img