O palmă de la Ambasada SUA pe obrazul oligarhilor de pe Bâc: Potențialii investitori sunt descurajați de corupția din Moldova

a

Ambasadorul american la Chișinău, James Pettit, a declarat că progresul în lupta cu corupția în Republica Moldova „decurge foarte încet”.

James Pettit, a spus că sunt exemple când investitori din Statele Unite, dar și din alte țări au refuzat să vină în Moldova, fiind „descurajați de nivelul de corupție”. „Potențialii investitori sunt descurajați de corupția de aici și, desigur, aceștia caută să investească în altă parte”, a spus ambasadorul într-un interviu pentru molodva.org.

Potrivit lui, o altă problemă „descurajantă” pentru investitorii străini este faptul că sistemul judiciar nu le poate proteja contractele. „Imediat ce va fi relansată colaborarea cu FMI, sperăm că va fi creat contextul necesar pentru ca investițiile străine să vină în țară”, a mai spus ambasadorul american, adăugând că guvernul SUA, partenerii săi din UE și cele mai mari instituții financiare „abia așteaptă să ajute Guvernul Republicii Moldova” să implementeze reformele.

Referindu-se la criza din sistemul bancar moldovenesc, oficialul american a spus că problemele din sistemul bancar au afectat Republica Moldova pe parcursul a mai multor ani. Indiferent cine este partea vinovată, este clară deficiența sistemului în întregime. În pofida auditului companiei Kroll, a fost înregistrat un progres nesemnificativ în a găsi unde au plecat banii, cine este responsabil de acestea acțiuni și ce măsuri urmează să fie întreprinse pentru a recupera acești bani.

Înțeleg că Guvernul întreprinde măsuri pentru a lichida aceste trei bănci problematice, însă problema va exista în sistemul bancar dacă nu există o supraveghere potrivită.

 

You may also like

Comments are closed.

By