Nu se mai satură! Cleptomanul Filat a ajuns să fure până și din pâinea oamenilor de pe masă

filat_franzeluta_1

Nu ştiu dacă atunci când a furat BEM, împreună cu Shor, Filat s-a gândit şi la efectele economice pentru ţară, pe care inevitabil urma să le aibă furtul secolului. Nu ştiu dacă Plahotniuc atunci când i-a lăsat pe cei doi să fure BEM s-a gândit şi la alte efecte decât la faptul că îi prinde pe cei doi în capcană. Conştient pentru ei sau mai puţin, pentru Moldova jaful secolului a avut efectul bomba secolului.

Atacul la Banca de Economii a declanşat un mecanism periculos, pasibil în câteva luni să detoneze bomba plasată sub Republica Moldova. Atacul la BEM a provocat o serie de efecte în lanţ, primul fiind prăbuşirea cursului leului. A urmat imediat un alt efect inevitabil, provocat de primul, scumpirea tuturor produselor de import, cumpărate şi aduse în ţară pe valută străină, în primul rând fiind vorba de gaz şi energie electrică. Efectiv, ultimele două produse sunt de natură să declanşeze scumpiri de sinecost în toate domeniile producerii de mărfuri şi servicii de pe piaţa internă a ţării.

În regim de pompieri, Guvernul şi unele instituţii ale statului încearcă să salveze câte ceva, încercând cu disperare să stopeze viteza cu care se mişcă mecanismul. Aceştia nu apucă să facă mai nimic, dar dacă nu reuşesc să salveze situaţia, ei încearcă cel puţin să-şi spele obrazul prin declaraţii. Cum a fost în cazul indignării mimate de premierul Streleţ pe marginea majorării tarifului la gaz, adresată conducerii ANRE, paradoxal delegată politic tot de partidul premierului.

Mecanismul a detonat sâmbăta trecută prima EXPLOZIE efectivă, resimţită imediat în buzunarele tuturor moldovenilor, de la student până la pensionar (preţurile majorate pentru întreţinere abia urmează să fie facturate). Folosindu-se de momentul că protestatarii de serviciu din toate platformele politico-sociale (de la DA până la NU) au plecat cu toţii în vacanţă pe Maldive, cartelurile producătorilor de pâine au anunţat şi pus imediat în aplicare majorarea preţului la pâine, inclusiv cea socială, în mediu cu 15%. Nu cred că trebuie să explic aici importanţa strategică pe care o are pentru securitatea alimentară a ţării preţul la pâine, care respectiv este protejat prin mai multe prevederi legale.

Nu cred că trebuie să explic şi cât de dramatică este o majorare cu 15 la sută a preţului unui produs consumat zilnic, care este şi unul din ultimele pe care şi le pot permite pensionarii şi alţi cetăţeni întreţinuţi din îndemnizaţii sociale. Trebuie însă cu toţii să ne crucim de lipsa de reacţie la explozia produsă sâmbătă din partea instituţiilor statului, de la Guvern până la Procuratură. Asta chiar dacă societatea civilă a bătut alarma, chiar sâmbătă! Oameni buni, totuşi nu e vorba de o petardă, e vorba de o BOMBĂ socială! Este vorba de genocid, pentru care cei de la guvernare vor trebui să răspundă mai devreme sau mai târziu, nu doar conform Codului Penal, dar şi conform convenţiilor internaţionale care reglementează drepturile fundamentale ale omului.

Ca şi în cazul atacului la BEM, şi de această dată amorfia şi lipsa oricărei reacţii din partea instituţiilor statului au o explicaţie. Este de fapt aceeaşi explicaţie. În spatele celui mai mare jucător de pe piaţa de panificaţie, SA „Franzeluţa”, stă de fapt acelaşi clan, care a stat şi în spatele atacului la Banca de Economii. Am scris despre aceasta încă în februarie 2014. Probabil râdeţi, probabil isteric, dar e vorba de acelaşi clan Filat! Anume din această cauză instituţiile statului par din nou să sufere de paralizie şi ezită să aplice mecanismele legale de protecţie împotriva scumpirii preţului la pâine. După furtul primar de la BEM, cineva vrea să mai strângă nişte dividende financiare speculative, furând şi din pâinea de la gura pensionarilor şi copiilor. O să amintesc că ceva similar li s-a întâmplat moldovenilor doar în timpul foametei organizate de comunişti, după războiul doi mondial.

Cleptomania criminală a guvernării de la Chişinău pare să devină una cu simptome nu doar psihologice, dar şi psihiatrice. Cineva s-a rupt definitiv de realitate şi trăieşte undeva într-o lume a sa, unde există doar cifre cu multe zerouri, conturi bancare, SWIFT-uri şi denumiri englezeşti de firme off-shore. Devine clar că aceşti oameni bolnavi trebuiesc internaţi şi trataţi. Nu la psihiatrie, la penitenciar!

Sursa: balacci.wordpress.com

You may also like

Comments are closed.

By