Încălcări GRAVE la un agent economic! Peste 3 mii de produse aveau termenul de valabilitate EXPIRAT

img (1)

Inspectorii Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor au dat buzna la un agent economic din capitală care comercializează produse angro şi cu amănuntul, produse alimentare, chimice de menaj, articole de igienă, produse cosmetice, articole de uz casnic și accesorii. În cadrul controlului inopinat, s-au depistat o multitudine de încălcări grave, 23 de loturi de produse în cantitate de 3739 nu corespundeau prevederilor Legii Republicii Moldova „privind protecţia consumatorilor” nr. 105-XV din 13.03.2003.

Totodată, 3607 de produse aveau termenul de valabilitate expirat, acestea nu aveau nici denumirea importatorului și nici adresa. De pe 2 loturi de produse a fost ștearsă data expirării și numărul lotului, depistîndu-se urme vizibile de înlăturare a acestor date prin frecare sau cu ajutorul unor solvenți organici, altele aveau aplicată data expirării cu cerneală albastră și în lipsa numărului lotului. Data cu cerneală albastră era aplicată neuniform pe toate produsele, informațiile fiind aplicate manual prezentînd diferite grosimi ale cifrelor.

img (4)

img (3)

img

img (2)

Potrivit Agenției, produsele aveau termenul de valabilitate expirat, fiind aplicat, în mod eronat, alt termen de expirare, ceea ce încălcă prevederile art. 7 alin. (7) și (8) al Legii Republicii Moldova „privind protecţia consumatorilor” nr. 105-XV din 13.03.2003, prin care se interzice importul, plasarea pe piaţă şi comercializarea produselor cu termenul de valabilitate expirat, modificarea termenului de valabilitate indicat pe produs, pe etichetă, pe ambalaj sau în documentaţia de însoţire.

În rezultatul controlului s-au constatat şi încălcări privind depozitarea a 12 loturi de produse alimentare şi ingrediente pentru fabricarea îngheţatei în cantitate totală de 40,0 kg şi 1672 unităţi de ambalaj cu termen de valabilitate expirat.

Pentru abaterile depistate, inspectorii Agenţiei au întocmit procese-verbale cu privire la contravenţie conform art. 344 alin. (2) lit. b) şi c) al Codului Contravenţional al Republicii Moldova şi au eliberat prescripţii de interzicere temporară spre comercializare a produselor neconforme.

Controlul a fost efectuat în urma sesizării Procuraturii Generale, care exercită urmărirea penală pe faptul introducerii în RM a bunurilor prin contrabandă şi pe faptul evaziunii fiscale şi gravă încălcare a drepturilor consumatorilor, comise de către un şir de întreprinderi.

You may also like

Comments are closed.

By