Încă o LOVITURĂ SUB CENTURĂ marca Drăguțanu: Alimentele, curentul, căldura vor continua să se scumpească

a

Moldovenii, în viitoarele trimestre vor fi loviți de un nou val de scumpiri . Este vorba de prețurile la produsele alimentare, curent și căldură.

BNM și-a revizuit în creștere prognoza inflației, la 9,3%, în creştere cu 1,2 puncte procentuale faţă de prognoza fixată în mai. Preţurile vor creşte şi mai mult în 2016. BNM aşteaptă o inflaţie de 11.6%, cu 5,2 puncte procentuale mai mult decât estima anterior.

,,Recent, pe arena internaţională s-au accentuat mai multe probleme economice cu impact mondial, ceea ce a contribuit la distorsionarea conjuncturii macroeconomice. Printre evenimentele răsunătoare pot fi enumerate intrarea Greciei în incapacitate de plată față de FMI şi consultările ulterioare cu finanţatorii, semnarea acordurilor care vor conduce la anularea interdicţiilor de import al petrolului din Iran şi oscilaţiile semnificative de la bursa chineză. Totodată, în regiune se menţine criza economică, în pofida faptului că prognozele au fost revizuite în sens pozitiv. Sancţiunile economice impuse de vest Federaţiei Ruse au fost prelungite, iar împreună cu riscul privind diminuarea preţurilor la petrol, generează premise pentru aprofundarea în următoarele trimestre a crizei economice în Federaţia Rusă. Preţurile internaţionale la materiile prime se menţin joase, accentuând astfel fragilitatea comerţului internaţional. De cealaltă parte, pieţele forţei de muncă prezintă uşoare îmbunătăţiri, ceea ce se reflectă în diminuarea treptată a ratelor șomajului. FMI a diminuat, de curând, prognozele privind creşterea economică în anul curent, urmând ca economia mondială să accelereze anul viitor”, se arată în informația BNM.

Guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu a spus că în prezent inflația va atinge cota de vârf la mijlocul anului viitor, iar ulterior dacă se va observa o coborâre. „BNM utilizează instrumentele de politică monetară rata de bază și rezervele minime obligatori pentru a ține în frâu inflația”, a spus Drăguțanu.

You may also like

Comments are closed.

By