6.3 C
Chișinău
Tuesday, September 28, 2021

Guvernul iese la tablă cu lichidarea băncilor furate, descentralizarea și autonomia fiscală. Va primi NOTA DE TRECERE de la FMI?

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

O misiune a FMI urmează să vină în Republica Moldova pe 22 septembrie, potrivit declarației premierului, Valeriu Streleț după ședința operativă cu miniștrii.

„Avem confirmarea că pe 22 septembrie o misiune FMI va veni la Chișinău. Până atunci, vom rămâne în discuții în evaluări pentru a ne rămâne cât mai puține probleme de rezolvat până la momentul venirii misiunii. Terenul trebuie să fie pregătit cât mai bine. Chiar astăzi mă întâlnesc cu reprezentantul FMI în Moldova, pentru a derula acest proces în termeni mai practici”, a explicat Valeriu Streleț.

Pe lângă lichidarea celor trei bănci, Streleț a spus că până la venirea misiunii FMI în Moldova, autoritățile trebuie să întreprindă măsuri în legătură cu diverse politici de lungă durată. Și anume, reforma administrației publice centrale, descentralizarea și consolidarea independenței autonomiei fiscale ale administrației locale de nivelul I și II, dar și politici care vizează diferite plăți și prestații sociale în sistemul de pensii.

O misiune a FMI urma să vină la mijlocul lunii iunie, dar și-a suspendat vizita ca urmare a demisiei Guvernului Gaburici.

Ultimul acord cu FMI în sumă de 570 mil USD, Republica Moldova la încheiat în 2010. FMI de nenumărate ori a atras atenţia la carenţele privind transparenţa din sistemul bancar moldovenesc, dar autorităţile nu au întreprins nimic. Or, tocmai din această cauză, dar şi ca urmare a majorărilor nejustificate a salariilor, Chişinăul a ratat ultima tranşă de 77 mil. dolari SUA dintr-un ajutor financiar de 567 mil. USD, ceea ce a dus la suspendarea acordului încheiat în anul 2010. Asta după ce Executivul de la Chișinău, fără acordul FMI, a instituit impozitul unic în agricultură și a majorat pensiile și salariile funcționarilor.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img