5 C
Chișinău
Friday, April 16, 2021

FMI se pregătește să vină în Moldova. ARDE DE NERĂBDARE să-l întrebe pe Streleț dacă a găsit miliardul furat din bănci

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI), invitată pe 31 iulie în Moldova de premierul Valeriu Streleţ şi guvernatorul BNM Dorin Drăguțanu, va sosi la Chişinău în a treia decadă a lunii septembrie, potrivit declarației premierului Valeriu Streleț.

Streleț speră că rezolvarea problemelor privind celor trei bănci devalizate, Banca de Economii, Unibank și Banca Socială, vor contribui ca negocierile cu misiunea FMI să nu fie prea dificile.

„Noi trebuie să demonstrăm prin fapte că, pe lângă acordurile privind modul în care intenţionăm să rezolvăm problema acestor bănci, vom avea şi paşi concreţi şi acţiuni. De exemplu, faptul că deja pe 9 octombrie regulatorul pieţei va retrage licenţele la dreptul de activitate ale Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank”, a precizat Streleţ pentru agenția de presă Infotag.

Potrivit spuselor sale, deja în curând, aproximativ pe 10-11 august, va fi anunţat un concurs, în cadrul căruia BNM va selecta un consorţiu din două companii pentru anchetarea furtului banilor din cele trei bănci.

O misiune FMI urma să vină în Republica Moldova la mijlocul lunii iunie, dar aceasta și-a amânat vizita cu două zile înainte, ca urmare a demisiei Guvernului Gaburici.

Republica Moldova are nevoie de un acord cu FMI pentru deblocarea finanțărilor celorlalți parteneri de dezvoltare ai Chișinăului. Aceștia și-a suspendat finanțările ca urmare a problemelor din sistemul bancar, dar și a lipsei unui acord cu fondul.

FMI de nenumărate ori a atras atenţia la carenţele privind transparenţa din sistemul bancar moldovenesc, dar autorităţile nu au întreprins nimic. Or, tocmai din această cauză, dar şi ca urmare a majorărilor nejustificate a salariilor, Chişinăul a ratat ultima tranşă de 77 mil. dolari SUA dintr-un ajutor financiar de 567 mil. USD, ceea ce a dus la suspendarea acordului încheiat în anul 2010. Asta după ce Executivul de la Chișinău, fără acordul FMI, a instituit impozitul unic în agricultură și a majorat pensiile și salariile funcționarilor.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img