FILAT despre nepotul milionar: este un investitor serios, cu activitate lăudabilă. Cine este „investitorul” ascuns al firmei Caravita?

filat

Vlad Filat este mândru de nepotul său implicat în dosarul Miliardului furat și își dorește ca acesta să continue proiectele pe care le-a lansat. A declarat-o chiar el în cadrul emisiunii În Profunzime.

„Nu este milionar, dar sper să fie, dacă va munci și va realiza proiectele pe care le-a lansat. Faptul că dânsul este implicat într-un proiect investițional, că are parteneri și atrage resurse pentru a investi în agricultură este un lucru lăudabil. (…) Eu vreau să-i urez succes și să-l rog să continue să atragă investiții, în special în agricultură”, a declarat Filat, care a mai spus că nu știe ce terenuri are nepotul său în proprietate.

Declarația a fost făcută cu aproape un an în urmă la 22 septembrie 2014.

De atunci lucrurile au evoluat, iar legalitatea „investițiilor” făcute de Vladimir Rusu este obiectul celui mai de răsunet dosar penal din istoria Republicii Moldova – furtul unui Miliard de Euro. Altfel spus, investițiile lăudate de liderul PLDM s-au făcut anume pe banii furați din sistemul bancar al țării.

Ex-premierul demis pentru corupție spunea cu un an în urmă că nepotul său nu este milionar și, probabil, nu mințea. Or, acum se vede clar că intr-adevar firma CARAVITA nu-i aparține, chiar dacă actele oficiale spun altceva. Așadar – Vladimir Rusu este doar o persoană pusă de formă la conducerea unei structuri inventate cu un singur scop – furtul banilor țării.

Că nu Vladimir Rusu este capul schemei au înțeles-o și oamenii legii încă din momentul demarării investigațiilor, doar că au așteptat ca cineva să recunoască acest lucru. L-a recunoscut chiar nănașul de cununie a lui Filat, în schimbul eliberării lui Vladimir, care, nu mai încap dubii, a stat în izolator degeaba, fără să știe măcar pentru ce.

Filat ar trebui acum să-și ceară scuze pentru faptul că a mințit și a declarat că nepotul său gestionează activitatea Caravita, mai ales că știa prea bine că puștiul nu are nici o treabă cu mașinațiile puse la cale tocmai de el, acela care o făcea pe niznaiul atunci când era întrebat despre Caravita.

Ion Rusu, care a făcut declarații despre faptul că Vladimir Rusu nu are nici în clin nici în mânecă cu schema delapidării, asumându-și practic responsabilitatea, cel mai probabil va scăpa și el în curând din arest. Cel puțin să nu ne mire acest lucru. Pentru că, așa cum au făcut-o și alții (vezi cazul Shor), va da cu subsemnatul oamenilor legii și va oferi detalii interesante despre (vorba clasicului) adevăratul gangster al tranziției. Nu are nici un motiv să-l mai protejeze pe Filat cu prețul propriei libertăți, mai ales că ultimul s-a dat cu fundul la gard atunci când veni vremea să-și asume proiectul TALIF și să-și scutească rudele de pușcărie.

Cu siguranță că în cazul Caravita, va exista o condamnare. Nu este posibil altfel, or impactul furtului a fost unul enorm. Puterea se poate reabilita în fața oamenilor care i-a votat numai prin atragerea la răspundere a vinovatului. Rusu are de ales acum cine va fi condamnatul – el sau adevăratul beneficiar al schemei.

Chiar dacă risc să mă repet: RUSU va alege strategia lui Shor, îl va turna pe Filat și va accepta să colaboreze cu anchetatorii, inclusiv să pună la dispoziție documente și dovezi.

Când era întrebat de CARAVITA, cu un an în urmă, FILAT zicea așa: „Problema este ca aceste investiții să fie legale. În momentul în care se va constata că aceste lucruri sunt ilegale, atunci vom discuta.” Se pare că timpul în care Filat urmează să discute cu procurorii în calitatea sa reală de proprietar al schemei este tot mai aproape.

You may also like

Comments are closed.

By