Drăguțanu BAGĂ MORTUL în Guvernele lui Leancă și Gaburici. Au ținut BNM ostatic și nu s-au putut rezolva problemele din băncile FURATE

a

Guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu a declarat într-o conferință de presă că legislația autohtonă nu este suficient de bună pentru gestiunea crizelor bancare, chiar dacă recent au fost operate modificări.

Guvernatorul băncii centrale i-a acuzat pe foștii premieri, Iurie Leancă și Chiril Gaburici că au ținut BNM ostatică și nu și-a putut face treaba în cazul băncilor devalizate.

Cadrul legal actual îi permite Guvernului să ia BNM, s-o agațe în cuier și să o țină ostatic; și acest lucru s-a întâmplat și cu Guvernul Leancă, și cu Guvernul Gaburici”, a spus Drăguțanu.

El a afirmat că cu factorii din Guvernul Leancă s-a discutat în detaliu în scris despre riscurile din sistemul bancar și a fost informată și președinția. La ședințele Comitetului de Stabilitate Financiară au fost invitate și organele de anchetă, pentru a vedea ce se poate face pentru a combate situația. Din decembrie 2013 până în septembrie 2014 au fost cel puțin 7 misiuni ale BNM și FMI, la care am participat și eu, iar premierul Leancă era informat că situația se agravează și dacă Guvernul nu oferă suport BNM și se intervine cu întârziere, costurile finale vor fi cu mult mai mari. Dacă interveneam în ianuarie 2014 la cele trei bănci, BNM nu avea posibilitatea să ofere credite, asta ar fi dus la falimentul dezordonat la cele trei bănci ceea ce ar fi cauzat un dezastru în sistemul bancar.

„Acum dl Leancă spune că BNM nu și-a făcut treaba. El trebuie să spună de câte ori a vorbit cu Shor despre aceste probleme, câte povești i-a spus cel din urmă despre plasamentele în Rusia. Au fost povești pentru copii mici, BNM nu și-a luat garanția și noi am intervenit abia în noiembrie. Am fost ostatici”.

Drăguțanu a spus că i-a prezentat lui Gaburici planul de lichidare a BEM, dar nu s-a întreprins nimic. Trebuiau mutate conturile trezoreriale și pensiile, altfel noi nu putem retrage licența. Este necesară o decizie în prealabil a Guvernul de a-și rezolva probleme și de a lăsa BNM să facă ceea ce are de făcut. Nu s-a întâmplat acest lucru, iar Gaburici a ieșit ulterior cu solicitări de nu știu ce fel de demisii.

„Dacă anunțam în martie despre retragerea licenței, se crea un haos dezordonat în sistemul bancar. La acea vreme băncile erau prea mari pentru a fi lichidate. În prezent ele s-au mai dezumflat”, a menționat Drăguțanu.

Băncile devalizate mai au 3,5 miliarde de lei depozite

Până în prezent, persoanele fizice și juridice au retras depozite de 8,7 miliarde de lei de la cele trei bănci, iar guvernatorul BNM spune că au au mai rămas 3,5 miliarde de lei pentru care există garanția Guvernului.

„În momentul în care ai de a face cu o bancă de sistem, lucrurile sunt mai complicate. Dacă mâine pensiile sunt mutate la Poștă și conturile trezoreriale la alte bănci, licența este retrasă, dar pentru băncile sistemice noi suntem ostaticii deciziei Guvernului”, a conchis Drăguțanu.

You may also like

Comments are closed.

By