7 C
Chișinău
Thursday, April 15, 2021

CRONICA UNEI MORȚI ANUNȚATE: Pe 16 octombrie BEM, Banca Socială și Unibank vor rămâne fără licență

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Premierul Valeriu Streleț, după ședința operativă cu miniștrii, a declarat că în scurt timp urmează să fie selectată compania care se va ocupa de recuperarea activelor celor trei bănci devalizate.

„Pentru faza a doua, BNM este azi obligată să anunțe licitația internațională pentru selectarea unui consorțiu din 2 companii: una de investigare, alta juridică, care se va ocupa cu recuperarea banilor. Concursul va dura 30 de zile”, a explicat Streleț.

În același timp, el a spus că procesul de lichidare a celor trei bănci decurge în regim normal, iar pe 16 octombrie va fi retrasă licența la toate trei.

Republica Moldova a intrat în atenția presei internaționale după ce Banca de Economii, Banca Socială și Unibank au fost jefuite de 1 miliard USD prin intermediul creditelor neperformante. Pentru a evita colapsul întregului sistem, BNM a instituit administrare specială la sfârșitul lunii noiembrie anul trecut, creditându-le cu 14,8 miliarde de lei sub garanția Guvernului.

Ulterior,pentru a recupera activele din băncile furate, BNM a contractat renumita companie de investigație, care s-a ocupat de etapa preliminară.

„Rezultatele investigațiilor preliminare ale companiei Kroll indică faptul că în anii 2012-2014 a existat un efort coordonat și ascuns pentru preluarea controlului asupra celor trei bănci, iar, ulterior, pentru a masca natura adevărată a tranzacțiilor, a fost maximizat volumul de credite acordate. În consecință, a avut loc deteriorarea bruscă a situației financiare a acestor trei bănci, înregistrându-se creanțe și credite dubioase în sumă de 13,3 miliarde lei”, potrivit Băncii Naţionale.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img