Băncile furate – ZOMBI. Drăguțanu: Lichidarea lor ar costa 14,8 miliarde de lei

a

Guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate,  a lăsat să se înțeleagă că băncile devalizate de 1 miliard USD vor fi lichidate.  

„Eu am transmis informația Comitetului de Stabilitate Financiară încă în luna martie că cele trei bănci (BEM, Banca Socială și Unibank – n.a.) trebuie să fie lichidate și am prezentat și un plan cum ele trebuie să fie închise, dar pentru lichidare Guvernul și alte câteva instituții ale statului trebuie să facă câţiva paşi. Este vorba de transferul plăților sociale către Poșta Moldovei. Nu putem închide banca până când oamenii nu știu de unde să îți ridice pensiile”, a explicat guvernatorul BNM.

El a spus că de la Banca de Economii trebuie să fie mutate toate conturile trezoreriale, în caz contrar există riscul să fie blocată activitatea instituțiilor publice. Ulterior se va organiza un concurs pentru a selecta o altă bancă. „Noi, la BNM, vom discuta cu reprezentanții celor trei bănci cum să transferăm depozitele rămase ale persoanelor fizice și juridice”.

În ceea ce privește costurile de lichidare, Drăguțanu a menționat că cheltuieli suplimentare nu vor fi. Au fost emise garanții de stat în sumă de 14,840 miliarde de lei. „Din punctul meu de vedere, este costul maxim de lichidare a cestor trei bănci, dar eu sunt sigur că vor fi costuri mai mici”.

Fiind întrebat de posibila demisie în legătură cu dezmățul din sistemul bancar, Drăguțanu a afirmat: „Eu sunt gata să răspund în fața legii și nu am nimic de ascuns și nu cred că cererea mea de demisie are mai mult declarații politice”.

„BNM și eu personal am activat în conformitate cu legea. Eu sunt de acord că noi trebuia să intervenim cu administrarea specială încă în luna ianuarie 2014. Dacă nu intram în administrarea specială și le acordam credite, riscam ca cele trei bănci să intre în faliment și să tragă după sine tot sistemul bancar. Pentru a nu pune în pericol celelalte bănci, noi am solicitat garanția Guvernului încă în ianuarie 2014, dar am primit-o abia în noiembrie.

Guvernatorul BNM spune că cele trei bănci nu au viitor, ele nu sunt viabile din punct de vedere financiar, nu au sisteme informatice viabile, le lipsesc produsele, clienții lor au migrat către alte bănci. Băncile acestea sunt niște bănci zombi, ele trebuie lichidate.

 

You may also like

Comments are closed.

By