Asiguratorii moldoveni, SUB SABIA LUI DAMOCLES: Riscul excluderii din sistemul internațional Cartea Verde, încă există

a

Riscul excluderii Republicii Moldova din sistemul internațional Cartea Verde se menține, potrivit discuțiilor dintre premierul moldovean Valeriu Streleț și Jean Zenners, președintele Consiliului Birourilor Sistemului Internaţional de Asigurări „Carte Verde”.

Jean Zenners a reiterat importanța funcționalității BNAA, menținerii acestuia în Sistemul Internațional de Asigurări „Carte Verde” şi depăşirii dificultăţilor apărute în sectorul asigurărilor, precizând că acestea ar putea genera probleme serioase pentru economia Republicii Moldova. Oficialul a menţionat disponibilitatea Consiliului Birourilor de a acorda ajutor autorităţilor moldoveneşti în acest sens.

Prim-ministrul Valeriu Streleţ s-a întâlnit în această seară cu o delegaţie a Consiliului Birourilor Sistemului Internaţional de Asigurări „Carte Verde”, condusă de Preşedintele acestuia, Jean Zenners. La discuţii au participat şi reprezentanţi ai Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule (BNAA).

Riscul excluderii BNAA din Sistemul Internațional de Asigurări „Carte Verde” a apărut după ce, timp de doar cinci săptămâni, de pe conturile BNAA au fost scoase, în mod fraudulos, 34 de milioane de lei.

Acești bani urmau să facă parte din fondul de garanție financiară externă pentru plata daunelor în caz de accident, condiție stabilită de Consiliul Birourilor Sistemului Internațional de Carte Verde. În loc de asta, banii au ajuns în soldul a două bănci comerciale din Republica Moldova, care ar fi controlate de Veaceslav Platon și despre care se spune că ar mai deține și controlul asupra celor mai mari companii de asigurări din Republica Moldova.

Pe piaţa asigurărilor din Republica Moldova sunt autorizate să vândă „Cartea Verde” şapte companii. Este vorba de Moldasig, Asito, KlasikaAsigurări, Grawe Carat, Moldcargo, Victoriasigurări şi Donaris Grup. Pe parcursul ultimilor ani, între aceste companii de asigurări au avut loc mai multe conflicte şi acuzaţii de practici anticoncurenţiale.

You may also like

Comments are closed.

By