Al Jazeera, despre prostituție și traficul sexual din România: Fetele care dispar din țară

a

De la aderarea la Uniunea Europeana, în anul 2007, România a devenit o piață importantă a industriei sexuale, în Europa. Multe tinere, mai ales de la țară, sunt atrase în aceasta lume a prostituției și a traficului de persoane cu mult înainte de a împlini 18 ani, în cea mai mare parte – din cauza sărăciei, notează ziare.com.

Este și cazul Cristinei, o tânăra de 17 ani, care se prostituează de la 14 ani, se arata într-un amplu reportaj găzduit de Al Jazeera, cu titlul „Fetele care dispar ale României” și in care se subliniază faptul că sărăcia și disperarea le fac pe tinere să plece de acasă și să cadă în plasa traficanților sexuali.

În timp ce fata se pregătește pentru a merge noaptea pe străzile Bucureștiului, mama sa îi pregătește hainele și are grijă ca tânăra să aibă la ea prezervative, pentru a se proteja.

Astfel, scrie sursa citată, Cristina își susține financiar familia și, potrivit Al Jazeera, ar fi ajuns pe mâinile traficanților de persoane, în ultimele luni, după realizarea reportajului.

Bacăul, raiul traficanților sexuali

Județul Bacău este una dintre zonele din Uniunea Europeana cu cel mai mare număr de adolescente care sunt date dispărute, după ce au căzut în mâinile traficanților de persoane.

Ștefania Năstrut, în vârstă de 18 ani, este un caz aparte, ea fiind printre puținele tinere care au reușit să rămână într-un sat băcăuan și sa meargă in continuare la școală, într-o sărăcie lucie, cu ulițe desfundate și cu o baterie de mașina care ține loc de alimentare cu electricitate.

Pana să ajungă la vârsta ei, cele mai multe fete au părăsit de mult timp școala și destule au ajuns sa fie obligate sa se prostitueze. Potrivit unui raport american din 2014, privind traficul de persoane, o treime dintre victimele traficului de persoane din România sunt minore.

Cat „costă” o fata și cât poate „produce”

Traficanții observă cu ușurință tinerele vulnerabile și disperarea acestora de a pleca de acasă, aceste fete fiind victimele ideale. De altfel, România se afla în topul destinațiilor pe site-urile care promovează si clasifica turismul sexual.

Unele fete sunt sechestrate și trimise în Spania, Italia sau în alte locuri, însa cele mai multe sunt duse în București, datorita atracției tot mai mari a orașului și ușurinței de transport.

In ce privește răspunsul României la traficarea tinerelor, acesta este printre cele mai slabe din Uniunea Europeana, se arată in material.

În România, celor care depun mărturie împotriva traficanților nu li se protejează identitatea de către poliție, astfel ca este și mai dificil de combătut traficul de persoane – care are puternice legături cu crima organizată. În plus, parlamentarii români au redus, în 2014, pedepsele pentru traficanții de persoane, de la 5-15 ani, la 3-10 ani.

Traficanții „cumpăra” fetele de la țară cu sume in jurul valorii de 500 de euro, iar unul dintre cei condamnați pentru aceasta infracțiune spune că, în cea mai slabă noapte, o femeie „produce” 300 de euro, iar in unele nopți poate obține chiar si 2.000 de euro.

Poliția si traficul de persoane

Sursa citată notează că politia locală este deseori implicată in traficul de persoane, iar fetele nu au nicio protecție din partea autorităților. Poliția română a evitat sa acorde un răspuns oficial la cererile de interviu ale Al Jazeera.

Pentru poliția din București și din restul țării, traficul sexual este deseori confundat cu prostituția, dacă nu apare o dovada fizică evidentă de constrângere sau obligare. În timp ce ambele sunt ilegale, prostituția implică consensul tuturor participanților, de regula adulți, în timp ce la traficul de persoane deseori sunt implicați minorii.

You may also like

Comments are closed.

By