21.2 C
Chișinău
Monday, June 21, 2021

Agricultura, TOPITĂ DE SECETA prelungită. Cât mai ţine canicula?

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Cât mai ţine canicula? Seceta prelungită pârjoleşte culturile agricole din acest an, determinând pierderi de milioane de lei. Iar meteorologii spun că ploi deocamdată nu se așteaptă.

Arşiţa din ultimele luni face ravagii în agricultură. Din cauza deficitului de umiditate în sol, suprafaţa totală de teren cultivată este pârjolită de secetă. Agricultorii spun că cele mai mari probleme sunt la cultura cerealelor recolta cărora va fi mai mică față de anul precedent. Efectele sunt dezastruoase pentru producătorii agricoli și cel mai probabil aceștia vor opera majorări de prețuri pentru produsele agricole. Zilele trecute, cel mai mare producător de pâine din țară, Franzeluța anunța că scumpirea pâinii este inevitabilă, după ce tariful la energia electrică și prețul făinii s-au majorat. „Astăzi mai mult brutării sunt într-o situație dificilă. 80% din pâinea pe care o produce astăzi „Franzeluța” este sub cota de rentabilitate”, a declarat Victor Cojocaru, directorul Franzeluța.

Ministerul Agriculturii spune că recolta de cereale din acest an va fi cu aproape un sfert mai mică față de anul 2014. Astfel, dacă anul trecut au fost strânse peste un milion de tone de grâu, în acest an recolta va fi de cel mult 800 de mii de tone de grâu, pierderile însumându-se la peste 400 de mii de lei.

Alexandru Slusari, președintele Asociației Producătorilor Agricoli din Moldova susține că prețurile la grâu și orz vor fi cu 30-35 de bani mai mari decât în anul 2014. „Despre floarea-soarelui este prematur să facem pronosticuri, mai avem două luni, vedem care va fi recolta”, a spus Slusari.

Anul trecut, preţul grâului a fost de cel mult 2,70 lei/kg, iar pentru floarea-soarelui se dădeau cel mult 6 lei per kilogram.

Căldura a lovit şi în culturile de floarea-soarelui, cartofi sau sfeclă de zahăr. Iar veştile de la meteorologii nu sunt bune. Aceştia susţin că situaţia se va înrăutăţi şi mai mult în perioada următoare în condiţiile menţinerii deficitului de umiditate în sol şi a temperaturilor ridicate. Potrivit datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat prognoza metrou pentru următoarele 7 zile nu este deloc îmbucurătoare. Temperatura aerului variind între 32 de grade și 38 de grade.

Ajutoarele statului către fermieri, mâncate de datorii

Alexandru Slusari susține că Fondul de subvenţionare în agricultură practic s-a redus cu 180 de milioane de lei în condițiile în care datoriile pentru fructe în 2014 nici acum nu au fost achitate, iar fermierii care au livezi cu suprafaţa mai mare de 15 ha riscă în genere să nu primească compensaţiile promise de stat. Chiar şi pachetul agricol, care doar în perspectivă ar fi trebuit să-i ajute pe agricultori, nu a fost adoptat de Parlament, în ciuda promisiunilor spicherului Andrian Candu.

Președintele „UniAgroProtect” afirmă că Banca Europeană de Investiţii refuză să lucreze cu majoritatea băncilor moldoveneşti. Totodată, aşa-zisa putere proeuropeană afirmă la orice pas că agricultura din Republica Moldova trebuie să se modernizeze şi să devină competitivă pentru pieţele europene. Dar în Uniunea Europeană nu există putere care să nu sprijine agricultura sa.

 

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img