-2.2 C
Chișinău
Thursday, January 27, 2022

Unioniștii basarabeni au ajuns la București. Iohannis, impresionat de gestul moldovenilor

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Cei o mie de tineri, care au pornit pe jos din Chișinău spre București, în Marșul lui Ștefan cel Mare, au trecut, ieri, podul feroviar de la Ungheni, unde au fost întâmpinați cu urale și flori de românii aflați pe malul drept al Prutului.

pod de flori

pod de flori.jpg7

unionisti

După ce s-au îmbrățișat ca după o lungă despărțire, aceștia au întins o horă a Unirii. Drumul celor din Marșul lui Ștefan cel Mare a continuat pe jos, spre capitala Moldovei, Iași, unde au înnoptat.

Astăzi, participanții la marș au ajuns la București, cu Trenul Unirii. Începând cu ora 14:00, aceștia au organizat un miting în Piața Universității. Mai apoi, manifestanții vor pleca în marș spre Palatul Cotroceni, unde vor transmite un mesaj de unire președintelui român Klaus Iohannis.

Anterior, basarabenii i-au adresat o scrisoare președintelui Iohannis, prin care solicită urgentarea procesului de reunificare a României cu Republica Moldova: „Am mers spre Țară 20-30 de kilometri pe zi. Am mers în caniculă, pe temperaturi de 40 de grade, acum, când vă scriem această scrisoare, tocmai continuăm marșul pe furtună… Fiecare dintre noi are cel puțin părinții, frații, verișorii și vecinii care gândesc la fel. Domnule Președinte, noi suntem doar 3 milioane peste Prut… Ce vrem să vă rugăm, Domnule Președinte, este să nu uitați nici Dumneavoastră de noi. Știm că sunteți un om foarte ocupat, care are griji foarte mari pe cap, dar duminică ajungem la București pentru a vă transmite Dumneavoastră, ca reprezentant al poporului român, dorința de Unire a românilor basarabeni, exprimată în Apelul Marii Adunări Naționale din 5 iulie de la Chișinău, și mesajele venite de la oamenii simpli din satele și orașele Republicii Moldova, cu care ne-am întâlnit în marșul nostru pedestru”, se spune în mesaj.

„Podul de flori din acest an va reactiva conștiința de sine a românilor de pe cele două maluri, care se vor reuni pentru a duce la bun sfârșit ceea ce au început înaintașii lor în anii ’90. Și atunci, ca și acum, evenimentul reprezintă un pas către Unirea de facto a celor două state …”, a declarat George Simion, președintele Acțiunii 2012, organizator al evenimentului.

În dimineața acestei zilei, șeful statului român s-a arătat impresionat de drumul pe care îl fac tinerii de la Chișinău la București. „Din păcate, nu voi fi în țară și nu îi pot întâmpina la Palatul Cotroceni, dar fiți convinși că mi-ar fi făcut o reală plăcere. Prin gestul lor temerar, ei au dovedit, cu toată forța unei generații care se simte profund europeană, că drumul nostru are o destinație comună. Vom dovedi tuturor că, oricât de mult efort va trebui să depunem și oricât va dura, ne vom împlini visul de a fi împreună în Europa. Sunt convins că oamenii de pe cele două maluri ale Prutului se vor regăsi într-o bună zi nu doar în Uniune, ci și în comuniune. Vă mulțumesc pentru efortul vostru!”, a scris Iohnnis pe Facebook.

Amintim că tinerii din Marșul lui Ștefan cel Mare au plecat din Chișinău spre București duminică, 5 iulie, imediat după Marea Adunare Națională. Ei au mers pe jos, cu drapele tricolore, prin temperaturi caniculare, furtuni și ploi, pentru a ajunge la Prut, unde au refăcut celebrul ”Pod de Flori”, care la începutul anilor ’90 a însemnat unirea simbolică a românilor despărțiți de cortina de fier. Prin acest marș, tinerii cer unirea reală a României cu Republica Moldova.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img