Un Guvern de nota 4! Politicienii pot dormi liniştiţi: Burkina Faso suflă în ceafa Moldovei în topul competitivităţii guvernamentale

a

Guvernul interimar condus de Natalia Gherman stă prost la capitolul eficienţă, transparenţă decizională, independenţa justiţiei, încrederea în politicieni, infrastructură, educaţie şi sănătate, potrivit raportului World Economic Forum, care a clasat Republica Moldova pe locul 82 în topul celor mai competitive guverne din lume. Republica Moldova a obţinut 4 din 7 puncte posibile.

În ce priveşte doar eficienţa Executivului, Republica Moldova este pe ultimele poziţii: locul 122 din 144 de ţări analizate, mai jos chiar decât Burkina Faso, Mozambic, Tanzania Uganda, Nigeria şi Burundi.

La capitolul independenţa justiţiei, Republica Moldova stă foarte prost, clasându-se pe ultimele poziţii, locul 141 din 144 de state. Astfel, justiţia din ţara noastră stă mai prost chiar şi faţă de Burkina Faso, Angola şi Guineea. Când vine vorba despre sănătate şi educaţie primară, Moldova a prins abia locul 93, după Cambodia şi Philippines.

Analiza arată că cel mai eficient guvern este al Elveţiei, urmat de Singapore şi Statele Unite ale Americii. La coada clasamentului se află Guinea, Ciad şi Yemen.

a

În timp ce politicienii de la Chişinău laudă executivul cu eficienţa, creşterea economiei şi cu buna guvernare, raportul anual al World Economic Forum pe 2014-2015 îi contrazice. Republica Moldova stă destul de prost la toate capitolele, de la infrastructură, transparenţă şi eficienţă până la independenţa justiţiei, educaţie şi sănătate.

În publicaţie, World Economic Forum a stabilit indici pentru fiecare domeniu în parte, făcând, la final, o medie. Printre criteriile analizate se numără şi transparenţa decizională, modul în care au fost cheltuiţi banii publici, calitatea infrastructurii, eficienţa, independenţa justiţiei şi inclusiv încrederea în politicieni. La niciun capitol, Republica Moldova nu reuşeşte să urce în primele 50 de state, fiind cazuri în care ocupă locuri chiar ruşinoase, clasându-se în ultimele 30-40 de state.

Ţara noastră stă foarte prost şi la capitolul corupţie, clasându-se pe locul 126, instituţiile statului fiind practic devorate de fenomenul corupţiei. Moldova este mai coruptă chiar şi decât Columbia sau Burkina Faso.

Când vine vorba de cheltuirea banului public, Republica Moldova ocupă locul 102, cu un punctaj de 2,6. Punctajul maxim fiind de 7.

La fel de prost e şi la capitolul infrastructură: locul 83. Și am fost devansaţi de Tunisia, Jamica şi Vietnam. Lucrurile nu stau mai bine nici la capitolul sănătate şi învăţământ, Republica Moldova acumulând un punctaj de 5,4 – locul 93.

World Economic Forum realizează acest raport anual, începând cu 2005. Analiza lor se bazează pe datele furnizate de agenţiile internaţionale, precum UNESCO, FMI şi OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) şi se axează pe 12 piloni importanţi.

1

You may also like

Comments are closed.

By