SPIRITELE SE ÎNCING. Moldovenii lasă fără bani băncile furate

a

Moldovenii aveau economisiți în bănci 35,3 miliarde de lei, cu 2,3% mai mult față de luna precedentă, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei.

După deprecierea masivă a leului moldovenesc încrederea în leul moldovenesc s-a redus, astfel că cea mai mare parte a populației își ține economiile în valută străină. Depozitele în valută, la sfârșitul lunii iunie, aveau o pondere de 54,6%, în timp ce ponderea celor în lei moldovenești era de 45,3%.

Cea mai mare bancă, Agroindbank, s-a clasat pe primul loc după volumul depozitelor atrase – 10,2 miliarde de lei (+5%), urmată de Moldindcobank și Victoriabank ,cu câte 7,5 miliarde de lei (+4%) și, respectiv, 6,2 miliarde de lei (+1,6%).

Situația e alta însă la cele trei bănci devalizate, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, în condițiile în care soldul depozitelor în valută națională s-a redus semnificativ. Astfel, la BEM economiile populației în lei moldovenești s-au redus cu 13%, la 1,4 miliarde de lei, la Banca Socială – cu 18%, la 353,3 mil. de lei și la Unibank  -cu 18%, la 117,3 mil. de lei.

În ceea ce privește plasamentele în valută străină, în top la fel e Agroindbank cu un sold total de 5,8 miliarde de lei în echivalent, urmată de Victoriabank și Moldindconbank cu câte 3,8 și respectiv 3,7 miliarde de lei. Reducerea plasamentelor în valută s-a produs doar la cele trei bănci devalizate. La BEM depozitele s-au redus cu 18%, la 675,2 mil. de lei, Banca Socială cu 30%, la 175,5 mil. de lei și la Unibank cu 10% la 134,5 mil. de lei.

Populația și business-ul continuă să își retragă economiile de la cele trei bănci aflate sub administrarea specială a BNM și acest lucru se observă după reducerea soldului total al plasamentelor. Dacă la 31 decembrie anul trecut soldul total al economiilor la BEM era de 4 miliarde de lei, la sfârșitul primului semestru acestea s-au redus la jumătate. La Banca Socială retragerile economiilor a fot de un miliard, iar la Unibank de aproape jumătate de miliard de lei.

 

 

You may also like

Comments are closed.

By