SONDAJ. Doi din trei moldoveni se declară patrioți, dar cu un picior în străinătate

a

Aproape două treimi dintre moldoveni se declară patrioți. Cei mai mulți – 21% – sunt cei ce se hotărăsc să plece din țară ca să câștige un ban în afară, 8% din respondenți pleacă din cauza unui motiv cu efect de lungă durată, potrivit unui sondaj realizat de Magenta Consulting.

Altfel spus, aceștia s-au decis să emigreze din Republica Moldova în viitorul apropiat și să se stabilească cu traiul permanent în străinătate. De două ori mai puțini – 4% –  sunt moldovenii care pleacă din țară deoarece vor să-și facă studiile peste hotare.

În categoria celor 62% de respondenți ce nu au de gând să plece peste hotare în următorii doi ani, o pondere mai mare o au persoanele cu vârsta trecută de 50 de ani și persoanele ce au un venit lunar ce nu depășește suma de 2 000 de lei. De asemenea, în această categorie, într-un număr mai mare sunt întâlniți văduvii și văduvele, decât persoanele căsătorite, divorțate, cele ce se află într-o relație de concubinaj sau celibatarii.

Pentru grupul celor ce, totuși, se gândesc să plece din Moldova în viitorul apropiat, salariul mai mare nu-i face să se răzgândească, așadar numărul persoanelor ce vor să părăsească țara crește direct proporțional cu valoarea venitul lunar al respondenților. Cei mai mulți ce au de gând să plece, conform criteriului pe venit,  sunt moldovenii ce au un salariu de peste 5 000 de lei lunar.

Studiul realizat de Magenta Consulting a stabilit că doi din trei moldoveni aleg, deocamdată, să rămână în țară, iar unul din cei trei deja s-a decis să facă pasul ce l-ar trece de granița Republicii Moldova.

Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion de 641 de persoane. Datele din această cercetare sunt reprezentative la nivel național și au o marjă de eroare de ±3,9% la un interval de încredere de 95%. Datele au fost colectate în perioada 02-10 martie 2015.

You may also like

Comments are closed.

By