Scandalul Victoriabank i-a amploare: Guvernul a blocat achiziția băncii de către BERD

a

Guvernul Republicii Moldova a ajuns în centrul unui scandal internațional. Phillip Bennett, vicepreședintele BERD a trimis o scrisoare premierului interimar, Natalia Gherman, în care spune că Guvernul de la Chișinău a ”procedat într-un mod cinic”, modificând Legea cu privire la instituțiile financiare, prin care a blocat tranzacția de achiziție a acțiunilor Victoriabank de către BERD, scrie newsmaker.md.

Publicația a intrat în posesia scrisorii, care a fost trimisă BNM, Băncii Mondiale și FMI.

Scrisoarea se referă la intenția BERD de a achiziționa o cotă substanțială de la Victoriabank. Bennett îi reamintește premierului interimar Natalia Gherman despre faptul că Consiliul Directorilor BERD a hotărât la Adunarea Acționarilor din ianuarie 2015 majorarea participației la Victoriabank mai mult de 50% și a filialei sale VB Investment Holding (creată în martie 2015) special pentru achiziția unei cote de 100% din Victoriabank.

Bennett susține în scrisoare că despre tranzacție autoritățile de la Chișinău cunoșteau pe 3 aprilie, iar la 8 aprilie Guvernul a operat modificări la legea instituțiilor financiare.

BERD atenționează că s-ar putea retrage din acționariatul Victoriabank pentru că „riscul reputațional este prea mare”, în lipsa unor principii de guvernanță corporativă la Victoriabank. BERD cere Guvernului să rezolve situația de impas în care s-a ajuns.

Modificarea operată de Guvern, prin care a fost blocată tranzacția de preluare a Victoriabank de către BERD, se referă la faptul că au fost stabilite restricții suplimentare privind cotele de participare a băncilor în capitalul unor întreprinderi. În esență, aceasta va duce la evitarea tranzacțiilor simultane de înstrăinare a acțiunilor băncilor, argumenta Bride.

Potrivit unor surse de la Guvern, citate  de publicație, acesta a fost de fapt și motivul pentru care Banca Mondială și UE și-au suspendat suportul bugetar pentru Republica Moldova.

You may also like

Comments are closed.

By