RUȘII VIN ÎN LOC SĂ PLECE: Moldova își deschide porțile pentru militarii ruși care merg în Transnistria

a

Vicepremierul pentru Reintegrare, Victor Osipov susține că a ajuns la un consens cu omologul său de la Moscova, Dmitrii Rogozin privind „rotația trupelor în Transnistria”.

„Am discutat despre necesitatea de a îmbunătăți schimbul de informații despre lista membrilor trupelor de menținere a păcii. Există aspecte privind distincția între trupele de menținere a păcii și Grupul Operațional al Forțelor rusești din Transnistria. Primii efectuează misiune pe baza acordului din 1992, dar GOFR nu au stat legal în Moldova și se află în proces de retragere”, a declarat, Victor Osipov, într-un interviu pentru newsmaker.md.

El a spus că dacă Republica Moldova vrea să calmeze situația din jurul Transnistriei, trebuie să înceapă cu „pacificatorii ruși”, care au statul legal. Este nevoie de un mecanism de rotație îmbunătățit și atunci nu vor mai fi probleme.

Autoritățile Republicii Moldova au expulzat mai mulți militari ruși care urmau să ajungă în Transnistria. Chișinăul spunea că Moscova nu a înștiințat din timp autoritățile. Ulterior, Kremlinul a reacționat bolnăvicios, menționând că se arată îngrijorat de acțiunile Chișinăului. Ba mai mult, săptămâna trecută, vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin declara că relațiile comerciale alre Republicii Moldova cu Rusia vor depinde de atitudinea Chișinăului față de pacificatorii ruși din Transnistria.

Regiunea separatistă Transnistreană este locuită de minorități ruse și ucrainene, despărțindu-se de Chișinău în 1992, în urma unui război. Rusia are circa 2.000 de militari în Transnistria. Dintre aceştia, aproximativ 1.400 de militari fac parte din Grupul Operativ de Trupe Ruseşti din Transnistria

You may also like

Comments are closed.

By