Rușii de la Cuciurgan se laudă că Moldova le-a „UMFLAT” afacerile cu curent

a

Centrala electrică de la Cuciurgan și-a sporit cu 19,5% producția de curent electric în primul semestru din anul 2015 față de perioada similară a anului precedent, anunță compania.

În șase luni ale anului 2015, centrala de la Cuciurgan a produs 2,16 miliarde kWh

Administrația întreprinderii explică majorarea producției de curent electric ca urmare a creșterii livrărilor de curent electric spre Republica Moldova. Centrala spune, printre altele, că a primit și licența de la ANRE, pentru producerea curentului electric, care este valabilă până la sfârșitul anului 2015.

„Este un factor pozitiv, care permite întreprinderii să funcționeze, dar și să asigure livrea neîntreruptă a curentului electric către consumatori”, a spus directorul centralei de la Cuciurgan, Alexei Șirma.

Centrala de la Cuciurgan este principala sursă de achiziție a energiei electrice de  către Republica Moldova. Aceasta asigură 80% din necesarul de curent, restul de 20% sunt asigurate de CET-uri.

Centrala de la Cuciurgan este unul din cele mai importante obiective energetice din Europa de Sud-Est şi poate dezvolta o capacitate de 2 520 MW. Acţionarul întreprinderii este Inter RAO EES prin intermediul Inter RAO EES Ucraina. La finele anului 2003 autorităţile separatiste de la Tiraspol au vândut întreprinderea contra unei sume mizere de 29 mil. USD firmei mixte ruso-belgiene Saint Guidon, unde figurau ca acţionari Daniel Goldenberg şi soţia acestuia Julia, şi alte câteva persoane fizice. La începutul anului 2005, Saint Guidon vinde 51% din acţiunile centralei firmei RAO Nordic Oy din Finlanda, o subsidiară a Inter RAO EES cu 50 milioane de dolari SUA, iar ulterior acţionarii Saint Guidon au fost forţaţi să cedeze întregul pachet de acţiuni.

You may also like

Comments are closed.

By