11 C
Chișinău
Wednesday, April 14, 2021

PREȚURILE CRESC CA PE DROJDII! Inflația a urcat la 8,3%

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Prețurile au crescut cu 8,3% în iunie și cu 0,1% comparativ cu luna mai. Cel mai mult scumpirile au fost influențate de majorarea prețurilor la produsele nealimentare, arată datele Biroului Naționale de Statistică.

În luna iunie cel mai mult s-au scumpit morcovi cu 34%, ceapă uscată – cu 18,6%, ouă de găină – cu 13,1%, fructe sămînţoase de livadă – cu 12,5% și citrice – cu 7,2%.

La mărfurile nealimentare cele mai mari scumpiri au înregistrat automobilele – cu 2,7%, medicamente – cu 1,1%, plite electrice, dispozitive medicale, dulapuri pentru haine, obiecte sanitare şi igienă – cu cîte 0,9%.

Totodată, au crescut prețurile la transportului aerian de pasageri – cu 5,1%, turism peste hotarele ţării – cu 4,0%, serviciile transportului feroviar internaţional de pasageri – cu 3,6%.

BNM a revizuit în creștere prognoza inflației pentru 2015 la 8,1 la sută, față de 5,8 la sută cât anticipa anterior. Este a treia oară consecutiv cînd banca centrală se așteaptă la o creștere a preţurilor mai mare decît estima anterior. Inflaţia va urca în 2015 la cel mai înalt nivel din ultimii şapte ani, potrivit datelor BNM.

Banca Naţională a Moldovei (BNM) prognozează că în următoarele patru trimestre rata inflaţiei va depăşi limita de sus a ţintei de 5 la sută ± 1,5 puncte procentuale şi va reveni în intervalul ţintit în trimestrul doi 2016.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img