Platon scoate bani cu sacul de la ASITO! CNPF își FREACĂ PALMELE să instituie administrare specială

a

Comisia Națională a Pieței Financiare urmează să introducă administrare specială în domeniul asigurărilor, potrivit declarației președintelui Comisiei pentru Buget și Finanțe, Ștefan Creangă.

„La ședința comisiei am prezentat inițiativa legislativă colegilor cu privire la instituirea administrării speciale în sectorul asigurărilor. Este vorba, în special, de compania ASITOI, unde s-au atestat scoateri de capital prin vânzarea de imobile. Procedeul de administrare specială va fi exact cum e al BNM, pentru sistemul bancar”, a mai spus Creangă.

El afirmă că proiectul de lege ar urma să fie înaintat în Parlament săptămâna viitoare, după ce trece toate avizele. Legea va acorda împuterniciri CNPF să aplice administrare specială în domeniul asigurărilor.

La rândul său, vicepreședintele CNPF, Iurie Filip se arată sceptic că proiectul de lege va ajunge în Parlament în condițiile în care Republica Moldova nu are un guvern funcțional.

Pe 3 iulie CNPF a constatat la ASITO un deficit de active eligibile pentru crearea rezervelor pentru onorarea obligațiilor de asigurare în valoare de peste 200 de milioane de lei.

Consiliul de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) a constatat că „în cadrul supravegherii respectării legislaţiei cu privire la asigurări Compania Internațională de Asigurări „ASITO” S.A., la situația din 31.03.2015, nu dispunea de active eligibile suficiente admise în fondul asiguraților. Astfel, în categoria asigurări generale se atesta un deficit de active în sumă de 117.346.352 lei și, respectiv, în categoria Asigurări de viață deficitul de active constituia  96.830.724 lei”.

ASITO este a doua cea mai mare companie de asigurări din Republica Moldova cu o cotă de piaţă de 16,63%, iar în 2014 a intrat în topul celor mai mari companii de asigurări din Europa de Sud-Est, după valoarea primelor subscrise. Se spune că asiguratorul ar fi controlat de controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. Compania urmează să fuzioneze cu Victoriasugurări.

Acţionariatul ASITO este destul de stufos, în condiţiile în care în listă apar doar companii off shore. Este vorba de Windon & Flanders Limited (Marea Britanie) care deţine 50,1% din capital, Dorman Management Limited (Cipru) – 17% și Ourimon Venture Limited (Cipru) – 16%.

 

You may also like

Comments are closed.

By