Plățile cu cardul sunt de 15 ori sub retragerile de numerar. Cash-ul rămâne rege

a

Plăţile efectuate la comercianţi direct cu cardurile emise de băncile locale au crescut cu 41% la sfârșitul primului semestru şi au ajuns la 482,6 mil. de lei, în timp ce retragerile de numerar de la ATM-uri au consemnat un avans de 21,2%, dar ca volum au fost de patru ori mai mari decât plăţile, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

Retragerile de la bancomate au însumat 7,4 miliarde de lei, adică 80% din tranzacţiile totale cu carduri, mulţi moldoveni obişnuind încă să-şi golească cardurile în ziua de salariu.

Economiștii susțin că oamenii încep să înţeleagă utilitatea cardului dincolo de retragerile de la ATM şi cred că tendinţa va continua.

Tabloul e altul când moldovenii merg în străinătate. Astfel, în primul semestru, plățile cu cardul efectuate de moldoveni în străinătate au fost de peste cinci ori  mai mari față de retragerile de numerar, care au însumat 139,2 mil. de lei. Acest lucru este explicat prin comisioanele percepute de bănci pentru retragerea cash-ului.

În perioada de raport, străinii au scos 642,2 mil. de lei din bancomatele din Republica Moldova cu 23% mai mult, în timp ce plățile cu cardul au fost de 1,4 ori mai mici.

La finele primului semestru al anului 2015, băncile aveau în portofolii circa 1,358 mil. de carduri active, cu care au fost efectuate 1,551 milioane de plăţi la comercianţi şi 5,170 de milioane de tranzacţii la ATM-uri.

Reţeaua de POS-uri instalate de bănci la comercianţii locali număra la sfârşitul lunii iunie aproape 12,62 mii de unităţi, în timp ce numărul de bancomate a ajuns la 1,102 mii de unităţi.

You may also like

Comments are closed.

By