Ofițerilor de la CNA li „s-a făcut dor” de Șor și Bîrcă și i-au chemat să-i întrebe unde-i miliardul de la Banca de Economii

a

Foştii şefi ai Băncii de Economii, Ilan Şor şi Viorel Bârcă, au fost audiaţi astăzi de CNA şi procurorii anticorupţie în cadrul celor două cauze penale, pornite pe faptul încălcării regulilor de creditare de către administraţia Băncii de Economii şi pe faptul abuzului de serviciu, ce a cauzat prejudicii în proporţii deosebit de mari Băncii de Economii.

Procurorii îi învinuiesc pe cei doi de gestionarea frauduloasă a instituţiilor financiare,  în prezent Ilan Şor şi Viorel Bârcă având statut de învinuit și se află sub control judiciar.

Investigaţiile procurorilor şi ofiţerilor CNA vizează foşti preşedinţi ai consiliilor de administrare a băncilor, actuali şi foşti membri ai Consiliilor, dar şi agenţi economici care au beneficiat de creditele, acordate cu pretinse încălcări. În cadrul acestor cauze au fost efectuate mai multe acţiuni de urmărire penală, inclusiv percheziţii şi arestări, iar la această etapă 10 persoane au statut de învinuit.

În paralel, un grup de anchetă, format din procurori anticorupţie  şi ofiţeri CNA, desfăşoară acţiuni în cadrul investigaţiei extinse în cazul celor trei bănci. Aceştia investighează aspectele ce vizează gestionarea prejudiciabilă a proprietății de stat şi pierderea controlului statului asupra administrării Băncii de Economii. În procesul de urmărire penală, au fost ridicate un şir de documente şi acte de la diferite instituţii ale statului, iar mai mulţi demnitari au fost citaţi pentru audieri.

Ieri, foştii premieri Iurie Leancă şi Chiril Gaburici, viceguvernatorul Băncii Naţionale Ion Sturzu, ministrul Finanţelor Anatol Arapu, preşedintele Comisiei de anchetă privind situația din sistemul financiar-bancar, Marcel Răducan şi alte persoane publice au fost audiaţi în calitate de martori în acest dosar. Anterior, alţi reprezentanţi ai statului au fost chemaţi de procurori  pentru a fi audiaţi asupra circumstanţelor legate de fraudele din sectorul bancar, precum şi măsurilor întreprinse în vederea asigurării securităţii în sistemul financiar.

Anterior,  au fost citaţi şi actualul ministru al Justiţiei Vladimir Grosu,  vicepreşedintele Parlamentului Liliana Palihovici, deputatul Oleg Reidman, fostul ministru al Finanţelor Veaceslav Negruţa, ex-preşedintele Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe Veaceslav Ioniţă, precum şi fostul şef al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare  Artur Gherman.

Vinerea trecută, directorul adjunct al Agenţiei Proprietăţii Publice şi fostul viceministru al Economiei au fost recunoscuţi în calitate de bănuiţi în dosarul BEM. Aceştia sunt suspectaţi de neglijenţă în serviciu, exprimată prin îndeplinirea necorespunzătoare a atribuţiilor pe parcursul perioadei iulie-august 2013, care a generat pierderea pachetului majoritar de acţiuni al statului în Banca de Economii.

You may also like

Comments are closed.

By