12 C
Chișinău
Sunday, April 18, 2021

OBSERVATOR cu Gabriel Călin // Milioane, Avioane și Imperii (VIDEO)

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Au prădat Republica Moldova ani la rând, iar acum se declară mari luptători cu mafia. Au creat imperii financiare pe banii statului, iar acum scot lumea în stradă ca să caute Miliardul. Milioane, Avioane și Imperii – OBSERVATOR, VIZIONARE PLĂCUTĂ.

Victor Țopa. Este unul dintre cele mai odioase personaje din istoria recentă a Republicii Moldova. Daunele provocate de activitatea acestuia sunt extrem de mari, lucru despre care uită să relateze televiziunea care-i aparține și-i deservește interesele ca o fată ușuratică, dar care se vrea considerată virgină.

Să le luăm, însă, pe rând.

Anul 2000. Parlamentul Republicii Moldova este zguduit de un scandal de proporții. Victor Țopa este audiat în Legislativ la tema privatizării Air Moldova de către compania germană Unistar Vencer.

Deputații se arată interesați de modul în care, în mare taină și grabă, Unistar a ajuns în posesia a 49 % din acțiunile Air Moldova. Directorul Administraţiei de stat a aviaţiei civile, Victor Ţopa le-a explicat deputaților că preluarea acțiunilor Air Moldova de către Unistar Vencer, s-a produs prin majorarea capitalului statutar al Air Moldova. Adică Unistar a transferat bani pe conturile Air Moldova, deposedând-o fără drept de apel de acțiuni. Ulterior, potrivit unor informații, s-a dovedit că Unistar Vencer s-ar afla chiar în posesia lui Victor Țopa. Interesant este că toată schema a fost pregătită încă din anul 1999. Pe atunci, șef la Privatizări era prietenul lui Țopa – Vlad Filat. Fără acordul și acoperirea acestuia, tranzacția cu acțiunile Air Moldova pur și simplu nu ar fi avut loc.

La schema înstrăinării acțiunilor statului, însă, vom mai reveni.

Interesant este și un alt lucru – de unde provin banii, cu care Țopa și-a început construcția imperiului financiar?

Mai multe avioane moldovenești, nu și fără implicarea lui Victor Țopa, au activat, în perioada în care era șef la aviație, în Africa, în țările în care conflictele armate sunt mereu în derulare. Au existat mai multe scandaluri privind această activitate stranie în țări în care nu există bani. Or, acolo, în majoritatea cazurilor, achitarea serviciilor se face cu diamante sau droguri. Întâmplător sau nu, descoperim peste ani de zile că Victor Țopa se află în vizorul unor anchete internationale alături de importanți capi ai cartelurilor de droguri. Una dintre anchete vizează spălarea de bani proveniți din traficul international de droguri.

Numele unor cunoscuți capi de carteluri de droguri apar alături de cel al moldoveanului Victor Țopa în cadrul unei ample operațiuni internaționale cu numele de cod Cellmate, conduse de Drug Enforcement Agency din partea SUA și Federal Police of Belgium, din partea EU.

Să fie doar o simplă întâmplare? Posibil. Doar că nimic nu este întâmplător, mai ales atunci când la mijloc sunt sume enorme de bani.

Așadar, Țopa, făcând afaceri dubioase în țările în care doar mitraliera Kalașnicov decide, fondează companii în Germania, cu care încearcă să preia bunurile Republicii Moldova.

Îl ajută Vlad Filat, care îi protejează schema din funcția pe care o deține. Un alt personaj care îi oferă o mână de ajutor este Viorel Țopa. Aflându-se în funcția de șef al BEM, acesta oferă credite Air Moldova. Nici până acum nu este clar ce s-a întâmplat cu milionul de dolari, pe care Viorel i l-a transferat lui Victor pe conturile AIR Moldova. Cel mai probabil, că și acești bani au făcut parte din schema privatizării – schema prin care statul rămâne fără acțiuni din propriul cont.

Ar mai fi ceva. În urma acestei tranzacții, Viorel Țopa s-a ales cu un comision de 400 de mii de USD. Pentru a putea oferi companiei AIR Moldova creditul de 1000 000 de dolari, Viorel Țopa transferă pe conturile BEM suma de 400 de mii de dolari în calitate de gaj. Transferul este făcut de firma offshore Sparks Management Corporation, pe care o deţine chiar el. După ce AIR MOLDOVA obţine creditul de 1 milion de dolari, începe a doua etapă a schemei de delapidare.

Ştiind din start că AIR Moldova nu va restitui creditul, Viorel Ţopa, aflânduse în funcţie la BEM, emite o dispoziţie, prin care permite firmei offshore (care-i aparţine) să-şi retragă banii din bancă, chiar dacă acesta era, de fapt, un gaj.

Aşadar, Viorel Ţopa intră ilegal, prin delapidare, în posesia unui „comision” de 400 de mii de dolari, acordat pentru un credit despre care se ştia din start că nu va fi stins, iar BEM a rămas şi fără 1 000 000 de USD, şi fără gajul retras ilegal de către Viorel Ţopa. Cu alte cuvinte, Țopii au schimbat între ei 400 de mii de dolari vii, pe un million de dolari de pe conturile BEM.

De aici a și a apărut dosarul penal, în urma căruia a fost condamnat Viorel Țopa și pe care în mod cinic îl declară politic.

Să revenim, însă, la Victor Țopa. După ce, în 2001, acesta deține pentru o scurtă perioadă de timp funcția de ministru al transporturilor, comuniștii îl scot din funcție și, ulterior, îi deschid și un dosar penal pentru infracțiunile săvârșite. Dosarul îi revine procurorului Andrei Năstase – acum mare luptător al Platformei civice Demnitate și Adevăr. În mod miraculos, din procuror, Năstase îi devine fin de cununie, familia îi este mutată la Frankfurt, într-o locuință cumpărată de Victor Țopa, iar dosarul penal moare.

Chiar dacă era la un pas de prăpastie și numai coruperea oamenilor legii l-a scăpat, odiosul personaj cu apucături preluate de la prietenii săi, capi de carteluri, nu se liniștește. Modul lui de viață nu mai poate fi schimbat. Un episod grăitor în acest sens este și modalitatea prin care a intrat în posesia unor acțiuni de la Victoria Bank.

Victor Țopa s-a făcut gospodar după ce a deposedat-o, sub ameninţarea cu moartea, într-un hotel din Moscova, pe acţionara Victoriabank, Galina Proidisvet, de pachetul ei de acţiuni. Împreuna cu 3 rude, ea deţinea 15 la sută din acţiuni, în valoare de 9 milioane de dolari. Până la urmă, printr-o decizie a Judecătoriei Economice, acest pachet a revenit în posesia foştilor acţionari, iar Victor a fost condamnat la ani grei de pușcărie pentru acest atac banditesc.

Deși acțiunile lui Țopa vorbesc de la sine, el susţine că şi-a pierdut acţiunile şi s-a ales cu dosar penal după ce a ieşit cu declaraţii împotriva lui Vlad Plahotniuc.

La fel de murdar, Țopa joacă și în Germania, țară în care a fugit de justiția moldovenească și de unde continuă să tragă sforile până în prezent. Astfel, în 2011, revista Der Spigel a scandalizat opinia publică printr-un articol (http://www.spiegel.de/politik/deutschland/theodor-heuss-in-iran-flugzeug-deal-wird-peinliche-posse-fuer-bundesregierung-a-799053.html) din care reiese că avionul guvernamental Theodor Heuss, folosit de cancelarul Angela Merkel, a fost vândut în Iran, prin intermediul unor „investitori din Estul Europei”. Problema constă în faptul că avionul a ajuns în flota iraniană Mahan Air, cu încălcarea embargoului impus de europeni iranienilor, ceea ce este ilegal și scandalos. Interesant este că avionul a fost vândut printr-o companie din Gibraltar, denumită Aero Flight Limited, al cărei acționar este compania Avalon Services Limited din Bahamas. Proprietarul Aero Flight Limited (Gibraltar) este nimeni altul decât Victor Țopa.

Este interesant că aceeași companie – Aero Flight Limited a fost și proprietarul companiei Victoria Aircraft Lease&Finance GmbH, unde Victor Țopa și Vladimir Oschowski au fost directori. Iar compania Victoria Aircraft Lease&Finance GmbH și-a schimbat ulterior denumirea în German Medical Diagnostic GmbH, care este proprietarul Centrului de Diagnostic German (aflat la Chișinău).

Acum să revenim la schema privatizării Air Moldova. Suspect de identic cu acea schemă este modul în care Republica Moldova și-a pierdut acțiunile la BEM în 2013. Totul s-a produs la fel prin majorare de capital. Or, eroii nostri au apelat la o schemă care a dat roade o dată prin acțiunile lui Țopa și Filat în 2000.

După cum a mai spus, nimic nu este întâmplător atunci când e vorba de bani mari. Și jaful Air Moldova, și cel al BEM s-au produs în perioade instabile din punct de vedere politic. În ambele cazuri Filat ocupa funcții-cheie pentru a acoperi aceste nelegiuiri. În ambele cazuri, guvernele erau pe ducă și furau toți pe ultima sută de metri cât nu au furat pe perioada întregului mandat. Mai mult ca atât, surse sigure din cadrul PLDM au declarat pentru Observator că ruperea alianței din 2013 s-a produs anume la îndemnul lui Victor Țopa, care a reușit să-l convingă pe Filat că poate câștiga războiul politic. Un război care crează haos. Iar în haos se fură mai ușor.

Nu este întâmplătoare nici vizita lui Filat la Frankfurt la data de 1 aprilie 2015 și întâlnirea acestuia cu vechiul său partener de scheme. Partener, cu care Filat se mândrește. O recunoaște chiar el. Partener, care scoate lumea în stradă și o direcționează acolo unde are nevoie prin intermediul finilor și al unor analiști politici care, mai nou, s-au făcut și cu apartamente în urma prestației din piață.

E cel puțin cinic modul în care cei doi trimit lumea în piață să caute miliardul acolo unde nu este. Or, și în acest caz hoțul strigă: prindeți hoțul!

Imperiul Financiar construit de Victor Țopa are multe resurse. Ce ne pregătesc vechii prieteni de data asta, știu numai ei. Nouă nu ne rămâne decât să așteptăm și să devenim din nou spectatorii unor scheme cinice, inventate și implementate de personaje care sunt certate cu bunul simț și trăiesc după propriile legi. Legi, în care oamenii de rând sunt doar o sursă de venit.

Păcat că Jurnal TV-ul, televiziune construită din banii proveniți din așa-zisele afaceri ale lui Țopa, nu ne va preîntâmpina despre planurile șefului.

OBSERVATOR,
GABRIEL CĂLIN

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img