O auroră boreală, surprinsă pentru prima dată în afara Sistemului Solar

646x404

O auroră boreală a fost observată pentru prima dată în istorie în afara Sistemului Solar, în jurul unei stele din clasa piticelor cenușii, informează bbc.com.

Astronomii dintr-o echipă internațională au detectat acel fenomen luminos în jurul unei pitice cenușii, aflată la o distanță de 18 ani-lumină în constelația Lirei.

Ei spun că acele raze luminoase arătau ca aurorele boreale de pe Terra, însă erau în realitate de un milion de ori mai strălucitoare și aveau o nuanță mai degrabă roșiatică decât verzuie.

Studiul lor a fost publicat în revista Nature.

Stuart Littlefair, astronom la Universitatea Sheffield, a spus: „Este pentru prima dată când putem să confirmăm că am văzut aurore în jurul unor pitice cenunșii”.

Aurorele boreale sunt unele dintre cele mai spectaculoase fenomene luminoase de pe Terra. Astfel de străluciri luminoase pot să apară în jurul tuturor planetelor din Sistemul Solar.

Fenomenul se produce atunci când particulele cu sarcină electrică provenind din Soare interacționează cu atmosfera corpurilor cerești.

Însă acea pitică cenușie, un corp ceresc care este prea mic pentru a fi devenit o stea, dar prea masiv pentru a fi o planetă, se află mult mai departe de Terra.

Denumită LSR J1835, steaua a fost observată cu ajutorul radiotelescopului Very Large Array și a telescoapelor optice Hale și Keck.

Aurora boreală de pe acea stea are ca nuanță dominantă roșul, deoarece particulele încărcate electric interacționează în principal cu hidrogenul din atmosfera stelei. Pe Terra, strălucirea verzuie a aurorelor boreale apare în momentul în care electronii de la Soare se lovesc de atomii de oxigen din atmosfera planetei noastre.

Savanții încearcă să determine modul în care acele lumini au fost generate.

Pitica cenușie LSR J1835 este un fel de stea stinsă și nu are nicio o altă stea în apropiere – așa cum este cazul Soarelui – care să o lovească cu particule încărcate electric.

„Este posibil ca materia să fie desprinsă de la suprafața piticei cenușii pentru a produce propriii electroni”, a spus profesorul Littlefair.

„O altă teorie afirmă că o planetă încă nedescoperită sau un satelit natural al piticei cenușii ejectează materie în spațiu, iar aceasta luminează steaua respectivă”, a adăugat același specialist.

Unele dintre aurorele boreale de pe Jupiter sunt produse în acest fel, atunci când particulele încărcate electric sunt emise în realitate de vulcanii de pe Io, unul dintre sateliții naturali ai acestei planete.

sursa: adevarul.ro

You may also like

Comments are closed.

By