Negocierile dintre Grecia şi creditorii internaţionali sunt în pragul prăbuşirii. Premierul pregătit să spună “un mare NU”

a

Premierul elen Alexis Tsipras a declarat, miercuri, că este pregătit să îşi asume responsabilitatea pentru respingerea termenilor acordului cu creditorii, dacă solicitările acestora vor fi inacceptabile, relatează Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

„În cazul unei soluţii viabile, guvernul recent ales de poporul grec va suporta costul punerii în practică a acestui acord dificil. În lipsa acestei soluţii, ne vom asuma responsabilitatea de a spune un mare nu continuării politicilor catastrofale pentru Grecia”, a afirmat Tsipras în faţa reporterilor de la Atena.

Negocierile dintre Grecia şi creditorii internaţionali sunt în pragul prăbuşirii, în timp ce miniştrii de Finanţe din zona euro se pregătesc pentru o reuniune joi, la Luxembourg, considerată a fi o ultimă şansă de a încheia un acord pentru deblocarea unor fonduri de 7,2 miliarde de euro.

Banca centrală a Greciei a avertizat miercuri că ţara va intra pe drumul dureros al incapacităţii de plată şi al ieşirii din zona euro şi posibil chiar din Uniunea Europeană, dacă Guvernul şi creditorii internaţionali nu vor reuşi să ajungă la un acord referitor la reforme.

Comisarul pentru Economie Pierre Moscovici a declarat că măsurile solicitate Greciei de către creditorii internaţionali sunt departe de a fi „nebuneşti”, el reacţionând astfel la avertismentul băncii centrale elene.

Moscovici, fost ministru de Finanţe al Franţei, a spus că reuniunea de joi a miniştrilor de Finanţe din zona euro va fi dificilă, dar va avea ca obiectiv deblocarea negocierilor. El a precizat că vor fi discutate problemele pentru care există divergenţe, respectiv taxa pe vânzări, pensiile şi deficitul bugetar.

Grecia are o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).

Statul elen mai are de primit 7,2 miliarde de euro din programul de susţinere financiară de 240 de miliarde de euro care se încheie la sfârşitul lunii iunie. Grecia trebuie să plătească FMI în această luni datorii scadente în valoare de 1,6 miliarde de euro.

You may also like

Comments are closed.

By