3 C
Chișinău
Saturday, April 17, 2021

Mugur Isarescu: devine din ce în ce mai probabil ca peste 10 ani Romania să aibă ca monedă tot leul

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a spus astăzi, în debutul conferinței „10 ani de la denominarea leului greu”, desfășurata la sediul BNR, că este tot mai probabil ca peste 10 ani România să aibă ca monedă tot leul, dat fiind ce se întâmplă în zona euro cu Grecia, scrie Ziarul Fianciar.

Acțiunea de atunci – denominarea leului – a fost bine pregătită și a devenit un eveniment de succes. Mulțumesc celor care s-au implicat pentru buna desfășurare a denominării. Au fost câțiva ani buni în care populația s-a obișnuit. Operațiunea a fost complexă.

Mottoul nostru a fost „Nimeni nu pierde, nimeni nu câștigă. Totul se simplifică”. Simplificarea a determinat o eficiență sporită în sistemul bancar, comercial.

Leul a devenit o monedă de încredere. Au apărut prețurile promoționale 2,99 lei, 3,99 lei. Bănuțul a ajuns să fie valorizat. Batem bănuțul, moneda de un ban, pentru a câștiga această încredere, deși ne costa mai mult, decât valorează în sine moneda.

La nivelul economiei românești s-a câștigat credibilitate. Ne despărțeam de o lungă perioadă inflaționistă.

Leul a dobândit valori normale.

Variațiile sunt normale. Mulți uită ca o depreciere de 2-3 la sută este esențiala pentru a descuraja capitalul volatil să plece.

Aprecierea leului din 2005-2007, care a provocat daune economiei, a avut și partea sa pozitiva – s-a majorat valoarea activelor românești.

În 2005, aveam 22 de milioane de milionari. BNR a trecut mult mai ușor prin criza din 2008 cu leul greu.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img