Moldoveanul EMIGRANT și SĂRAC tot trimite bani acasă: În T1 transferurile din Rusia s-au redus la jumătate

a

Dacă în anii de boom economic gasterbeiterii moldoveni din Rusia reuşeau, din salariul primit, să mai pună ceva bani deoparte, acum cu greu reuşesc să trimită familiilor rămase în ţară sume pentru acoperirea cheltuielilor curente. Sumele trimise în Republica Moldova de cei care muncesc în Rusia au constituit 190 mil. USD în T1 din 2015 – cu 51% mai puțin comparativ cu perioada similară a anului precedent, potrivit datelor Băncii Centrale a Federației Ruse.

Este cel mai redus nivel al transferurilor din ultimii patru ani. Astfel, în T1 din 2011 gasterbeiterii moldoveni au trimis acasă 300 mil. USD, în anul următor – 335 mil. USD, în 2013 – 416 mil. USD, iar în T1 al anului trecut volumul remiterilor a însumat 388 mil. USD.

Economiștii explică comprimarea remiterilor de bani ca urmare a deprecierii rublei rusești față de dolar și euro, dar și ca urmare a condițiilor mai dure pentru migranți.

Per total, volumul transferurilor în statele din CSI a constituit 2,4 miliarde de lei, cu 45% mai puțin față de perioada similară a anului precedent.

La moment, în Rusia se află circa 550.000 de migranți din Republica Moldova. Potrivit părții ruse, însă, numărul muncitorilor moldoveni în Rusia depășește 700 de mii de oameni.

Kremlinul a înăsprit condiţiile de aflare a migranţilor în Rusia. La începutul lunii aprilie autorităţile de la Moscova anunţau că au elaborat o nouă versiune, mult mai dură, a testului la limba rusă şi istoria Rusiei, pe care trebuie să-l susţină muncitorii migranţi care merg în Rusia şi vor să obţină viza de reşedinţă. Noul test va fi introdus din iulie 2015 şi va fi unul suplimentar la testul actual, pe care fiecare migrant trebuie să-l susţină ca să primească permisul de muncă.  Este vorba de un test de 100 întrebări.

De la 1 ianuarie, cetăţenii moldoveni care pleacă la muncă în Federaţia Rusă au la dispoziţie 30 de zile pentru a susţine examenul la cunoașterea limbii ruse, pentru a trece comisia medicală şi a perfecta toate actele care le-ar asigura dreptul la muncă.

1

 

You may also like

Comments are closed.

By