Lupta pentru Victoriabank s-a mutat în RINGUL Ministerului Finanțelor. BERD vrea să salveze banca, dar Arapu pune piciorul în prag

a

Lupta pentru Victoriabank, a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova, continuă. În joc a intrat Ministerul Finanțelor care propune modificarea articolului 15 din Legea instituțiilor financiare.

Inițiativa a fost înaintată ieri de ministrul interimar al Finanțelor, Anatol Arapu. Potrivit modificărilor, articolul 15 din legea instituțiilor financiare, alineatul 1 se completează cu litera c) cu următorul cuprins: „c) nici un deţinător de cotă în capitalul social al băncii nu poate aduce ca aport la capitalul social al unei societăţi comerciale acţiunile băncii”.

Modificarea este argumentată de Ministerul Finanțelor sub pretextul „selecţiei prudente a acţionariatului băncilor, urmărirea de către regulatorul bancar (BNM) a calităţii acţionariatului din sistemul bancar, a schimbărilor inoportune în structura acestuia, intervenţia promptă a autorităţii de supraveghere în cazurile necesare, precum şi aplicarea instrumentelor corespunzătoare în vederea evitării instabilităţii şi a perturbărilor în buna funcţionare a băncilor şi a sistemului bancar în ansamblu”.

La începutul lunii aprilie și ministrul Economiei Stephan Bride, prin asumarea Guvernului în fața Parlamentului pe mai multe proiecte de lege, a modificat articolul 15 al legii instituțiilor financiare, care interzice deținătorilor în capitalul social al băncilor să-și aducă acțiunile ca aport într-o altă companie.

Modificarea propusă de Bride a venit la doar cinci zile după ce autoritățile de la Chișinău au fost anunțate de către BERD că aceasta vrea să cumpere o cotă substanțială la Victoriabank.

Tot atunci Guvernul Republicii Moldova a ajuns în centrul unui scandal internațional. Phillip Bennett, vicepreședintele BERD a trimis o scrisoare premierului interimar, Natalia Gherman, în care spune că Guvernul de la Chișinău a ”procedat într-un mod cinic”, modificând Legea cu privire la instituțiile financiare, prin care a blocat tranzacția de achiziție a acțiunilor Victoriabank de către BERD, scria newsmaker.md.

Scrisoarea a fost trimisă și Băncii Naționale a Moldovei, Băncii Mondiale și FMI.

Scrisoarea se referă la intenția BERD de a achiziționa o cotă substanțială de la Victoriabank. Bennett îi reamintește premierului interimar Natalia Gherman despre faptul că Consiliul Directorilor BERD a hotărât la Adunarea Acționarilor din ianuarie 2015 majorarea participației la Victoriabank mai mult de 50% și a filialei sale VB Investment Holding (creată în martie 2015) special pentru achiziția unei cote de 100% din Victoriabank.

BERD atenționa că s-ar putea retrage din acționariatul Victoriabank pentru că „riscul reputațional este prea mare”, în lipsa unor principii de guvernanță corporativă la Victoriabank. BERD cere Guvernului să rezolve situația de impas în care s-a ajuns.

DOSAR 

Victoriabank este a treia bancă din Republica Moldova după valoarea activelor, care în 2014 au constituit 12,1 miliarde de lei. Victoriabank este prima bancă apărută în Republica Moldova, fondată în 1989. Potrivit datelor Estimator -VM , Victoriabank ocupă locul trei în ratingul eficienței bancare.

În noiembrie anul trecut, 38,3% din acțiunile Victoriabank au fost vândute la Bursa de Valori companiei cipriote Insidown LTD, iar potrivit unor informații pachetul ar fi deținut de oameni influenți din Republica Moldova, deşi ca beneficiar final apare un medic stomatolog din Germania. Ba mai mult, compania ar fi implicată în spălările de bani în cazul Magnitsky.

Acționar al Victoriabank este Victor Țurcan – 10,45%, care împreună cu rudele și familia controlează circa 25% din capitalul băncii. Acționari ai instituției financiare mai sunt BERD – 15,06%, Alphabank România – 12,50% și Insidown LTD – 38,2%.

You may also like

Comments are closed.

By