Licoarea lui BAHUS din Moldova, pe placul americanilor. Exporturile peste Atlantic le-au depăşit pe cele din Rusia

IMG_2119

Republica Moldova ţi-a sporit livrările de vin în SUA şi Georgia ca urmare a embargoului impus de Rusia produselor alcoolice moldoveneşti. Datele Balanţei de plăţi a BNM arată că exporturile de vinuri moldoveneşti în T1 în SUA le-au depăşit pe cele în Federaţia Rusă.

Astfel, exporturile de vinuri în statele care nu fac parte din CSI şi UE a urcat la 6,47 mil. USD cu aproape 1% mai mult faţă de perioada similară a anului 2014. Cea mai mare parte livrărilor a fost făcută în SUA – 52,2%, Georgia – 26% şi China – 13,4%.

Exporturile de vin în Ucraina s-au redus cu 43,8%, la 2,86 mil USD, în Kazahstan s-au comprimat cu aproape patru ori, la 0,93 mil. USD, în timp ce în Rusia livrările de vin s-au majorat la 2,04 mil. USD.

Cei mai mulţi producători moldoveni de vinuri şi-au învăţat lecţia de la primul embargo impus de Rusia în 2006. Interdicţia din acest an le-a afectat într-o măsură mult mai mică exportul.

Piaţa europeană nu e simplu de cucerit. Există cerinţe clare, pe care vinificatorii moldoveni au început să le aplice tot mai mult în fabrici pentru a-şi putea exporta producţia pe piaţa din UE.

Sortimentele trimise în străinătate sunt dintre cele mai diverse.

Embargoul impus de Rusia în vara anului 2013 a provocat pierderi de 20 de milioane de dolari. Motivul invocat atunci de autorităţile ruse: produsele moldoveneşti nu ar fi corespuns cerinţelor de calitate.

You may also like

Comments are closed.

By