Grecia a transmis Eurogrupului un nou plan de reforme

a

Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrupului, a primit un nou plan de reforme din partea Guvernului grec, a anunţat purtătorul său de cuvânt, după cum relatează Le Figaro în pagina electronică, notează Ziarul Financiar.

„Noile propuneri greceşti au fost primite de preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem”, a anunţat joi seara pe Twitter purtătorul său de cuvânt, Michel Reijns.

„Este important ca important ca instituţiile (creditoare) să le ia în calcul la evaluarea lor”, a subliniat el.

Aceste propuneri urmează să fie analizate vineri de creditori – UE, BCE şi FMI – şi supuse sâmbătă miniştrilor de Finanţe din zona euro.

Potrivit Le Monde, planul de reforme propus de Grecia nu va fi dezvăluit înainte de reuniunea miniştrilor de Finanţe din zona euro.

Parlamentul grec va dezbate de asemenea vineri asupra acestui plan de reforme, transmite agenţia ANA.

Duminică, liderii din statele membre UE se vor reuni la Bruxelles pentru a discuta pe tema Greciei.

Astfel, Grecia încearcă să ajungă la un acord cu creditorii şi să obţină un plan de salvare pe o perioadă de trei ani. Guvernul de la Atena a promis că va începe să implementeze unele dintre reformele solicitate de către creditori începând de săptămâna viitoare.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% – către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% – către BCE. Începând cu 1 iulie, Grecia este, tehnic, în incapacitate de plată. Actuala situaţie nu este o premieră pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai gravă din istoria ţării. În 2012, economia Greciei a fost în incapacitate de plată tehnică, restructurând o datorie suverană de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvată de creditorii europeni.

Statul elen riscă, în prezent, să nu poată plăti deloc datoria de 323 de miliarde de euro.

You may also like

Comments are closed.

By