-0.5 C
Chișinău
Sunday, December 5, 2021

Gaura NEAGRĂ din bugetul Transnistriei se adâncește. Deficit de milioane în cinci luni

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Situația din regiunea stângă a Nistrului se agravează de la o zi la alta, în condițiile în care economia și-a redus turațiile, iar încasările la buget sunt mai mici.

Astfel, în cinci luni ale lui 2015 încasările la bugetul enclavei din stânga Nistrului au constituit 671,3 mil. ruble transnistrene (60,4 mil USD), cu 23% mai puțin față de perioada similară a anului 2014.

Datele pretinsului Minister al Economiei de la Tiraspol relevă că în lunile ianuarie-mai, producția industrială s-a redus cu 14%, exporturile au căzut cu 23%, iar importurile cu 24,7%. Per total, schimburile comerciale ale Transnistriei s-au comprimat cu 24%.

Tiraspolul acuză Chișinăul de impasul în care s-a pomenit regiunea, ca urmare a refuzului Chișinăului de a acorda licențe de funcționare a întreprinderilor din stânga Nistrului. Este vorba de solicitarea mai multor documente confirmative, care ar permite exporturile din Transnistria pe piețele externe.

Între timp, a reacționat și Kremlinul, care a început să șantajeze Chișinăul: „Relațiile comerciale ale Republicii Moldova cu Rusia vor depinde de atitudinea Chișinăului față de Transnistria și de pacificatorii ruși”.

Vicepremierul rus Dmitrii Rogozin declara, acum două zile, că intenţionează să propună facilitarea acordării cetăţeniei ruse locuitorilor din Transnistria, născuţi după 1991, deoarece lipsa unei astfel de prevederi îi determină pe aceştia să obţină cetăţenia moldovenească, română sau bulgară.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img