Fostul director ANRE DĂ DE PĂMÂNT cu „portarul” Draguțanu de la BNM

a

Majorarea prețului la electricitate este justificată de devalorizarea leului, dar nu și de creșterea prețului la gaze, potrivit declarației fostului director ANRE, Victor Parlicov, făcută într-un interviu pentru Europa Liberă.

Parlicov a criticat ANRE pentru faptul că a acceptat majorarea prețului la gaz, cu 15,4%, deși prețul de achiziție a scăzut, chiar și calculat în lei. El vede în această scumpire și intrarea în practică a amendamentului deputatului PLDM Simion Furdui, adoptat anul trecut, prin care s-a majorat costul tranzitului de gaze, permițând ca pierderile din rețea să fie „vărsate” în prețul cerut de la consumatorul finalб asta deși anterior pierderile erau acoperite de gigantul rus Gazprom.

„Dacă în cazul achiziției energiei electrice prețul în lei a crescut cu 40% ca urmare a deprecierii leului, la gazele naturale prețul de achiziție a scăzut. Dacă vorbim de energia electrică, este o corelație cu deprecierea leului, în cazul gazului prețul scade în lei, iar costul pentru consumatorii finali a fost majorat”.

Fotul directorul ANRE spune că vinovați de scumpiri se fac Guvernul și Banca Națională a Moldovei, după ce au permis devalizarea miliardului, ceea ce a dus la deprecierea leului moldovenesc. „Tot acest lucru a fost făcut sub înaltul patronaj politic, iar ANRE a devenit mesagerul veștilor proaste”.

You may also like

Comments are closed.

By