Finlanda se pregăteşte să reacţioneze militar pentru o posibilă invazie rusă

a

Finlanda se pregăteşte să reacţioneze militar împotriva unei posibile ocupaţii a insulelor Aland de către trupele ruseşti, relatează site-ul agenţiei de presă Unian, citat de Ziarul Financiar.

Ministrul de Apărare al Finlandei, Jussi Niinisto, a declarat joi într-un interviu acordat grupului de presă Lannen Media că armata finlandeză va fi mobilizată pentru a reacţiona împotriva trupelor ruseşti în cazul în care Rusia va încerca să ocupe insulele Aland, o provincie autonomă a Finlandei.

Niinisto admite că există posibilitatea apariţiei militarilor ruşi pe insulele Aland.

Experţii militari susţin că în cazul izbucnirii unui conflict armat în statele baltice sau în zona Mării Baltice, Rusia va încerca să ocupe insulele Aland şi insula Gotland, care aparţine Suediei.

„Situaţia din regiunea Mării Baltice s-a schimbat, aşa că trebuie să ne gândim la apărarea insulelor Aland”, a mai precizat Niinisto, adăugând că „Ministerul Apărării a început să se gândească la tipul de asistenţă pe care să-l ofere forţele armatei insulelor Aland în cazul apariţiei militarilor ruşi”.

Insulele Aland sunt o provincie autonomă a Finlandei, alcătuită din 300 de insule demilitarizate în urmă cu o jumătate de secol. Grupul de insule se află la intrarea în Golful Botnic, la o distanţă de aproximativ 40 de km de coasta Suediei şi la 25 de km de coasta Finlandei. Faţă de Rusia sunt situate la o distanţă de 1.141 km, insulele aflându-se sub controlul Rusiei în vremurile ţariste.

You may also like

Comments are closed.

By