FIERBINTE! Arapu spune că finanțatorii străini nu mai dau nici un SFANȚ Moldovei

a

Creditorii externi nu mai dau nici un ban Republicii Moldova, potrivit declarației ministrului Finanțelor, Anatol Arapu

„Bugetul, când a fost aprobat, presupunea că va fi valabil în cazul finanțărilor din exterior. Cu părere de rău, aceste finanțări astăzi nu există, iar noi ne bazăm exclusiv pe veniturile fiscale. Ele sunt la un nivel acceptabil – peste 97%”, a spus Arapu.

Ministrul Finanțelor a spus că lovitura pentru acumulările la bugetul țării vin și de pe urma reducerii comerțului. „Volumul exporturilor și importurilor sunt cu mult mai mici față de cele prevăzute în buget. Dacă inițial au fost prognozate importuri mai mici cu 15%, în 5 luni avem deja o reducere de 22%. Prim urmare și veniturile din vamă le estimăm mai mici”.

El a spus că atâta timp cât nu avem Guvern care poate rectifica bugetul, trebuie să ne limităm cheltuielile la minimumul necesar.

Săptămâna trecută, în cadrul ședinței Guvernului, premierul interimar, Natalia Gherman a solicitat autorităţilor publice locale, ministerelor şi altor instituţii de stat „să suspende temporar angajarea de noi cheltuieli şi să evite investiţiile şi achiziţionările de mărfuri neesenţiale”.

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, în cinci luni ale anului 2015 încasările la bugetul de stat au constituit 10,8 miliarde de lei, cu 442,7 mil. lei mai puțin faţă de estimări, dar mai mult cu 17% faţă de perioada similară a anului 2014.

Pentru 2015, Ministerul Finanţelor a planificat un deficit al bugetului de stat în sumă de 3,976 miliarde de lei, iar cea mai mare parte, 90,5%, urmau să fie acoperite din finanţările externe.

You may also like

Comments are closed.

By