Exporturile de vinuri moldovenești au încăput pe mâna unui politician din Rusia

a

Exporturile de vin ale Republicii Moldova au sporit cu 528,8% în prima jumătate a anului față de perioada similară a anului precedent, potrivit analizelor rbk.ru.

În șase luni ale anului 2015, Rusia a importat 2,8 mil. litri de vin din Republica Moldova. Aceasta a permis furnizorilor moldoveni să urce pe locul opt, depăşind Bulgaria – 2,5 mil. l. (-60,9%) şi Serbia – 1,9 mil. l. (-21,2%).

Creșterea spectaculoasă a importurilor de vin din Republica Moldova este explicată prin faptul că în prima jumătate a anului 2014 producția alcoolică moldovenească avea interdicție pe piața rusească ca urmare a embargoului impus de Federația Rusă.

Cel mai mare importator de vinuri moldoveneşti în FR a devenit compania moscovită „Эрдин” (Erdin), cărei i-au revenit 70,8% din volumul total al livrărilor. Practic, mai mult nimeni din top 10 principalii importatori nu deţine o cotă atât de considerabilă.

În linii generale, însă, importul de vinuri în Rusia în ianuarie-iunie „s-a prăbuşit” comparativ cu perioada de referinţă din 2014 cu 38,5% – până la 68 mil. litri din cauza deprecierii rublei şi scăderea veniturilor reale ale populaţiei.

Pe lângă Moldova, creştere a înregistrat doar Abhazia – cu 23,6%. Însă, în opinia unor experţi, în acest „stat”” recunoscut practic doar de Rusia, din cele 7,7 mil. litri de vin produs, o cotă considerabilă este produsă din material vinicol străin, inclusiv din Moldova. În Abhazia sunt puţine plantaţii de vie şi din recolta adunată poate fi produsă doar a 10-a parte a vinului pe care îl comercializează.

DOSAR

Compania „Erdin” este controlată de politicianul rus, Andrei Kobali, care este deputat în consiliul deputaților din Noghinsk. Kobali este fondatorul „Erdin” prin intermediul grupului „StroiProiekt”.

schema

 

2

You may also like

Comments are closed.

By